Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In.mem. Dragutin Sti...
KUP DVD ZAPREŠIĆ
1. KUP DVD GRANEŠINA
4.KUP DVD Repušnica
8. Mem. "M. Jakuš"
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
Iz drugog kuta ‘Kamere gase vatrenu stihiju’ (2)
Ne prihvaćamo tezu o eruptivnom požaru

U cilju otkrivanja potpune istine o tragičnoj pogibiji naših sinova prisiljeni smo obratiti vam se u povodu članka objavljenog u listu Slobodna Dalmacija dana 21. siječnja 2008. godine na str. 10 u rubrici ‘Novosti’ pod naslovom ‘Kamere gase požare’ autora Denisa Krnića.
Novinar obavještava javnost o dodjeljivanju prestižne nagrade na natjecanju “VIDI einovation” u organizaciji Instituta Ruđer Bošković i informatičkog časopisa “VIDI” FESB-ovoj ekipi mladih istraživača.
Kao cilj studentskog rada naziva IPNAS ističe ranu detekciju vatre radi brže reakcije vatrogasaca, zaštitu Jadrana i nastup s proizvodom prema drugim državama.
Bio bi to lijep novinarski članak i poticajna pohvala mladim istraživačima kad ne bi bilo sljedećeg teksta koji citiramo: “... pod ravnateljskom palicom prof. Darka Stipaničeva čiji je ekspertni tim u rujnu prošle godine ustvrdio kako je efekt eruptivnog požara uzrok vatrogasne tragedije na otoku Kornatu.”
Do danas nijedan stručnjak niti vještak nije potvrdio da se radilo o eruptivnom požaru. Dapače, svakome tko se potrudio otići na lice mjesta kristalno je jasna neodrživost te pretpostavke iz čitavog niza objektivnih razloga i stvarnih činjenica.
U službi prikrivanja istine, a radi vlastite promidžbe i za tko zna čiji još račun, stavio se i narečeni profesor plasiravši preko medija svoju tezu eruptivnog požara što SD objavljuje na naslovnici već 7. rujna 2007., a neposredno nakon formiranja ekspertne skupine. Nakon medijske objave njegove teze on je odmah kooptiran u tu ekspertnu skupinu koja do dana današnjeg nije ništa ustvrdila, a ponajmanje ne istinu. Mediji su čak izvještavali i o raspadu te ekspertne skupine.
Nakon TV emisije ‘Latinica’, održane sredinom listopada, u kojoj smo javno izrazili svoju nevjericu o tezi o tzv. eruptivnom požaru, i istu tezu pobili logičnim pitanjima i zaključcima, prof. Stipaničev je imao “strašnu” potrebu da se sastane s obiteljima stradalih i da ih uvjeri u svoju teoriju pa je u tom smjeru poduzeo i određene korake.
Dogovorio je sastanak s obiteljima u Vodicama. Došao je “naoružan” laptopom i pripremljenom pričom u društvu dviju osoba predstavljajući ih svojim suradnicima. Stipaničev više puta ističe da je cilj njegova dolaska uvjeriti nas da prihvatimo tezu eruptivnog požara kao razlog misterioznog stradanja naše djece. Ideja mu je bila, ako to prihvate obitelji, prihvatit će i svi ostali, a on će dobiti “zeleno svjetlo” kao stručnjak i inovator pa će postati svjetski poznat i priznat znanstvenik i time si osigurati državnu i međunarodnu slavu, kao i novac potreban za njegov projekt. Cilj prizeman sa svim ljudskim slabostima. Pri tome je zanemario da smo mi i pored tuge sačuvali zdravi razum i da smo se na poprištu tragedije, uz sve ostale nazočne ljude zdravog razuma, sami uvjerili u neodrživost i stupidnost njegove teorije.
Tom prigodom prof. Stipaničev pred obiteljima priznaje da nije bio na mjestu tragedije nakon samog događaja, a prije objave teze u medijima. Naglašava da se teza temelji na pretpostavkama, a ne na stvarnim mjerenjima i relevantnim podacima jer ih nije niti posjedovao niti su mu bili dostupni.
Po našim saznanjima on je obrazlagao svoju priču i na drugim mjestima dopunjujući je prema potrebi podacima prikupljenim iz medija i rekla-kazala izvora.
Na našu jasno iskazanu nevjericu i bez suvislih odgovora na postavljena im pitanja Stipaničev i njegovi suradnici, bez ikakva povoda, višestruko naglašavaju kako nisu pripadnici nijedne političke stranke premda imaju svoja politička uvjerenja. Pri tome nas uvjeravaju kako se sigurno ništa neće znati prije parlamentarnih izbora i promjene vlasti u Republici Hrvatskoj. Nameće nam se gorak osjećaj da za nečiji, tko zna čiji, račun pokušavaju manipulirati našom tragedijom, i da bismo im mi pritom trebali poslužiti kao sredstvo izazivanja političkog preokreta.
Nas je zajednička tragedija upoznala i povezala. Pojedinačna vjerska, politička i ostala uvjerenja nisu predmet naših razmišljanja niti naših razgovora. Ujedinjeni smo u traženju istine o stvarnim uzrocima smrti naših sinova. I nećemo se zaustaviti dok se ta istina ne otkrije. Neka profesor Stipaničev podučava svoje studente, neka ih potiče u istraživačkom radu na opću dobrobit. Ali, neka ne kopa po našim ranama!

IVICA STRIKOMAN U IME OBITELJI VATROGASACA
POGINULIH NA OTOKU KORNATU, VODICE

Acivi na 09.02.2008 16:45:01
Komentari
#1 PLAMEN

na 09. Veljača 2008 18:29
Ivica ima pravo!!!!!!!!!!!!!
NIKO NEMA PRAVO NA TAJ NAČIN KOPAT PO NJIHOVIM RANAMA!!!!!!!
#2 magdic

na 09. Veljača 2008 19:11
Pozdrav svima!
Rekao sam prije izbora da ne želim komentirati više ništa dok se ne formira nova vlast jer sam se nadao da če se onda otkriti istina o Kornatima. Međutim danas smo svjedoci opetovano da netko govori u ime nekoga i da se vrtimo u krug.
Ponovit ču još jednom svoju izjavu dva dana nakon tragedije.
Na Kornatima postoji mogučnost da se desio eruptivni požar ali ne samo od trave več od nekog dodatnog utjecaja. Nisam i ne želim se predstavljati kao expert za požare ali imam pravo sumnjati a dok god me neko sa dokazima ne razuvjeri ja sam u pravu.
Naši dečki su poginuli radi nečije šlampavosti i taj netko treba odgovarati.
Ispričat ču vam događaj iz zagorja gdje je osoba koja je poznata bila policiji ubijena(smaknuta)i nakon toga je naređeno da 50 specijalaca pregazi dvorište i okolicu radi navodnog otkriča dokaza.Kada su iz Zagreba došli kriminalisti zahvalili su se zapovjedniku na terenu i pitali koja budala je naredila da se to pregazi jer su na taj način uništeni dokazi.
Izjava gosp.Benka citiram:poslali smo 50 specijalaca MUP-a i 100 specijalaca MORH-a da potraže ako ima neko od turista ili stanovnika da je nastradao i na žalost oni su moguče kontaminirali samo mjesto tragedije.Gospodo ako mogu grubo reči mi možda jesmo naivni ali nismo ni BUDALE NI GUSKE U MAGLI.Ovo je klasičan način uništavanja ili prikrivanja dokaza dali NAMJERNO ILI IZ NEZNANJA mislim i vjerujem da če vrijeme pokazati svoje.Nažalost svjedoci smo da stalno bacaju i u drugim situacijama krivnju na mrtve pa tako žele i ovaj puta......
Toliko za sada, obiteljima želim da izdrže sve pritiske, da ustraju i osvijetlaju obraz svoje djece i naših kolega.
#3 miljenko_l

na 09. Veljača 2008 20:33
kon svih tužbi, Cjenkanja sa cijenom života za babe i stričeve. Nakon nesuvislih napada na vatrogasce ovo nije vrijedno komentirati!
G Magdiću preporučam da ne prepričava svoje tadašnje izjave već da jednostavno napravi CP ( copy-paste) istih. Mislim da bi bile bitno drugačije od ove ovdje.
Osim toga nepovjerenje i nevjericu izražavaju putem "fiškala". Nitko od njih ni nezna o čemu se spori!!
#4 velo

na 09. Veljača 2008 22:44
Uglavnom se nikad nisam slagao sa magdićem naprotiv od njegovih nekih izjava sam se ježio ali ovu podržavam u potpunosti, od riječi do riječi!
#5 zippo

na 10. Veljača 2008 13:27
osvrnuo bih se na izjavu gosp.Magdića o formiranju vlasti ,(što ga izgleda brine više od svega) i specijalcima MORH-a.

Prema zakonu DUZS-a MORH je u određenom segmentu sastavni dio centra 112 što bi gosp. Magdić trebao znati??!!!
Osvrne mo li se na tada nastalu situaciju, 8 mjesec i vrijeme godišnjih odmora i srce sezone nautičkog turizma, a ujedno i sezona požara kako u nas tako i u susjednim državama mediterana ne treba se čuditi što se u takvoj kaotičnoj situaciji poseglo za ljudstvom iz MORH-a za pretragu terena.Zato bih zamolio gosp.Magdića da se manje osvrće na formiranje vlasti i politikanstvo,a da više radi na pitanjima struke kako opremljenosti tako i organizacije vatrogastva u cjelini što se iz ovog nemilog događaja vidi da nam kronično nedostaje!!!

Gosp. Magdiću uhvatite se posla i pkušajte unaprijediti vatrogastvo zato ste tu.!
Molimo Vas!
Preklinjemo Vas!
Klanjamo Vam se!

VJEČNA IM SLAVA I HVALA!!!!!Shock
#6 velo

na 10. Veljača 2008 14:19
zippo nemoj štitit najveću obmanu hrvatske javnosti odkako je Hrvatske države, ako želiš dalje iznosit ovakve ozbiljne komentare unesi svoje podatke i nesakrivaj se iza nika. Upravo time si pokazao da si dio onih koji ovu tragediju žele na silu prikazati onakvom kako se nije dogodila!
#7 zippo

na 10. Veljača 2008 15:03
pa Velo ako malo bolje pročitate tekst vidjet će te da ja nikoga ne štitim osim onih koji u suštini stvari i moraju biti zaštičeni i iznosim činjenice o tada nastalim okolnostima.Zato bih vas molio s obzirom da pišemo ozbiljno o ozbiljnim temama da i Vi iznesete nake činjenice u prilog vašoj teoriji logike u ovoj situaciji.

Molio bih bez teorija zavjere pričamo o činjenicama.,Možda znate nešto više?

A tko se ovdje krije i iza čega apsolutno je irelevantno jer ovo je forum čija je u principu i svrha da svako može "SLOBODNO" iznositi mišljenja i činjenice.Sad
#8 magnum

na 10. Veljača 2008 16:40
Suosjećam sa obiteljima poginulih, ali na žalost oni su izmanipulirani tezama nekih ljudi koji nemaju nikakovog saznanja o teoriji eruptivnog požara i takvi zastupaju te jadne roditelje. Isto tako ovo pismo je sastavila gospođa iz vodica koja je profesorica u vodičkoj školi ali se je samo gospodin Strikoman potpisao.Čemu onda profesori, naučnjaci i znanstvenici?????'Shock
#9 velo

na 10. Veljača 2008 16:47
činjenice;
ovo je tragedija u kojoj vojska nije imala što tražit, pa ni osiguravat mjesto tragedije kako bi se sumljalo na uklanjanje dokaza.
nisam kompetentan da iznosim činjenice o tome što se je dogodilo ali sam siguram što se nije dogodilo i to sam napisao.
nesumnjam u vaše iskustvo u gašenje požara pogotovo otvorenog prostora i načina izbjegavanja vatrene stihije kod sraza čovjeka i vatre. Nepostoji vatrena linija u požaru trave kroz koju vatrogasac u intervencijskoj odori nebi mogao proć i doć u izgoreni pojas kako bi se spasio.
Činjenica je da su naši heroji od nečeg bježali što nije bio požar trave a to NEŠTO će prije ili kasnije ugledat svjetlo dana, jel netko će progovorit. Nećete zauvjek moći održati zavjeru šutnje kako bi spasili foteljaše!
#10 marija

na 10. Veljača 2008 19:47
Ja se slažem sa gosp.Mladenom Magdićem.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
ZA 2024.
PRIJAVE

15. KUP
Deanovca

3. Memorijal SANDI MIRT
DVD DEANOVEC

9.Vatrogasni vikend
Sv. Ivan Zelina

Memorijal M.Pažić
FIRE COMBAT

10. Mem."Matija Jakuš"
Fire Combat

OSIJEK Gornji GradREZULTATI


Zadnji komentari:
Mariner22 u 12:31:18
Bravo Senjani
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
ZADNJI OGLASI:
DVDIvanec u 11:58:44
[b]Dobrovoljno vatrogasno društvo Ivanec prodaje Magirus Deutz 192 D13 autoljest...
dbonin u 16:08:16
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
sasok413 u 20:31:49
Nadogradnja za vatrogasno vozilo za dvoosovinca pne-
umatski reflektor na krov...
wtomek u 21:38:36
DVD Farkaševac prodaje vatrogasno vozilo: Marka: TAM 130 T 11 Godina proizvodn...
Acivi u 10:56:49
[b]DVD Donji Kraljevec[/b] ima za prodaju [b]mehaničke ljestve, ispravno i o...