Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
'Nepobitna odgovornost Slavice i Klarića'
Sjednica VONS-a.Vijeće za nacionalnu sigurnost jutros je dobilo preliminarne rezultate istrage o tragediji na Kornatu. Posebna stručna skupina koju je osnovao MUP danima detaljno istražuje okolnosti tragedije u kojoj je poginulo 11 vatrogasaca, a dvojica su još uvijek u životnoj opasnosti.

Na sjednici je rečeno kako je utvrđena neupitna odgovornost županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice i zapovjednika vatrogasaca na terenu, pokojnog Dine Klarića.Kako je objašnjeno na sjednici, Slavica je odgovoran jer nije postupio prema propisima, a Klarić jer je donio krivu procjenu o kretanju vatrogasaca na terenu.Vijeću je podnesen detaljan prikaz događanja na terenu, u ćemu su bitno pomogle posljednje fotografije poginulog vatrogasca Tomislava Crvelina.

Zbog stravične pogibije stradavanja 13 vatrogasaca, od kojih je 11 preminulo, a dvojica se još bore za život, ostavke su ponudili glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin i ravnatelj Hrvatske službe za zaštitu i spašavanje Đuro Poldrugač. No, o njihovim ostavkama raspravljat će se tek kada budu poznati svi detalji tragedije, što znači nakon završetka istrage.A istraga bi, kako doznajemo, mogla potrajati i nekoliko mjeseci.


Preneseno sa: NOVA TV

PILOT kanadera koji je sudjelovao u gašenju požara na Kornatu 30. kolovoza, zatražio je da nastavi gasiti požar budući da je već tada uvidio kakva je situacija, no po zapovjedi Dražena Slavice opozvan je, saznali smo od Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prema preliminarnim rezultatima istrage tragedije na Kornatu, u minutama Slavičina opoziva kanadera razbuktavao se požar koji je odnio 11 života. Novinsku konferenciju nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost održali su ravnatelj policije Marijan Benko, njegov zamjenik Ivan Nađ i vještak Centra za kriminalna vještačenja Anto Vrdoljak.

Klarić u 13.43 sati: Požar je veliki, širi se, ne možemo ga kontrolirati

Vatrogasci su, kako je rečeno, zatražili pomoć od Centra u 13:43 sati. To je ujedno i zadnja zabilježena komunikacija između poginulog Dine Klarića i zapovjednika Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Dražena Slavice, čiji je razgovor trajao oko tri minute. "Klarić je u razgovoru sa zapovjednikom izvijestio da je požar veliki, da se širi i da ga ne može kontrolirati", kaže Bajić.

Kanader opozvan oko 13.20

U 15:26 sati dolazi poziv zapovjedništvu u Šibeniku od jednoga DVD-a koji je, kako se pretpostavlja, uspostavio vezu sa jednim od vatrogasaca putem mobitela, a od kojega je dobio informaciju da su vatrogasci u opasnosti i da im je potrebna hitna pomoć. Pet minuta prije tog poziva kanader je po zapovijedi Slavice napustio požar. "Taj je kanader gasio taj isti požar i ispustio je do tada 13 vodenih bombi, ali po naredbi Slavice dolazi na drugo požarište", kaže državni odvjetnik.

Vatrogascima je pomoć najzad poslana u 16:40 sati. Zašto je Slavica opozvao kanader i zbog čega je toliko čekao da pošalje pomoć, Bajić je rekao kako ne zna, no kazao je kako se Slavicu tereti za opozivanje tog kanadera, koji je povučen kada je bio najpotrebniji, odnosno, kada je požar bio najjači.

Tri osobe odgovorne, Klarić platio glavom svoje pogreške

"Zasad su policija i DORH utvrdili tri odgovorne osobe", kazao je Bajić, "počinitelj koji je neposredno zapalio travu kraj objekta Karaula, Paško Petrina, drugi je zapovjednik požarišta koji je bio sa vatrogascima u požaru. On je svoje greške platio glavom", kaže Glavni državni odvjetnik, i objašnjava da je Klarić stručnjak, da je prije iskrcavanja nadletio požarište i rekao pilotu gdje da ih spusti, stoga je o mjestu gdje će se iskrcati vatrogasci isključivo odlučivao on, i njegova je procjena bila pogrešna.

S obzirom na broj propusta, Slavica je pristao na ono što je znao da se može dogoditi

Treći odgovorni je vatrogasni zapovjednik šibensko-kninskog područja, Slavica koji je već u pritvoru pod sumnjom u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Objašnjavajući Slavičinu odgovornost, Bajić je rekao kako se žalba DORH-a na odluku Županijskog suda da se Slavici sudi za nehaj, a ne neizravnu namjeru, ne znači da Odvjetništvo smatra da je on to namjerno učinio.

"Znao je da se zbog određenih propusta može dogoditi to što se dogodilo. S obzirom na broj propusta, zaključuje se da je pristao na to", kazao je Bajić. No kasnije nam je rekao, kako je praksa da Državno odvjetništvo nastupi strože od suda. Slavici se stavlja i na teret i slanje nedovoljno osposobljene osobe, Josipa Lučića, ročnika koji je odrađivao civilku, te dvoje maloljetnika, Karla Ševerdije i Marija Stančića. Također, "nije poduzeo potrebne mjere da se vatrogascima pravovremeno uputi pomoć, pa ni kada je u 16. 26 zaprimio dojavu da ima ozlijeđenih vatrogasaca", dodaje glavni državni odvjetnik.

Nestali su u petnaest sekundi, za to je kriv splet nesretnih okolnosti

Ravnatelj policije Marijan Benko citirao je vatrogasca Franu Lučića, čiji je iskaz uzet neposredno nakon što je spašen. "Rekao je da se čulo 'hu'", prepričava Benko, i dodaje da se vatra širila kao da ju nosi fen. Bajić je potvrdio da su i vještačenja pokazala da su izgorjeli u 10 do 15 sekundi, i da je tomu kriv splet nesretnih okolnosti.

Na jednoj od fotografija koju su koju je pokazao Ivan Nađ, pokazuje mjesto požara koji se na uzvisini kroz travu visoku 20 centimetara u tom trenutku kreće brzinom 4 kilometra na sat, i tada je prilično bezopasan. Na istom je brdu, kilometar od vatrene fronte iskrcana 'kruška'. Vatrogasci su iskrcani na drugoj uzvisini, dva kilometra od požara i kilometar od vodene 'kruške'.

Vatrogasce od požara i kruške dijeli kotlina, sa raslinjem visokim oko 70 centimetara. Puše jugo, koje stalno mijenja smjer. Vatra prelazi na brdo na kojem su iskrcani vatrogasci, a do erupcije požara dolazi zbog veće količine i višega bilja u kotlini, gdje je uslijed tzv. efekta dimnjaka, došlo do podtlaka i dolaska svježega zraka s mora koji je pojačao i jako ubrzao požar u kotlini.

Klarić je odabrao put kroz kotlinu, koji je bio prohodniji u odnosu na ostatak kamenitog terena, no kako Bajić kaže "on je iz tog kraja i trebao je znati teren, da je trava ondje veća i time više zapaljiva, a da jugo može ubrzati širenje vatre". Ipak, on je vatrogasce poveo kotlinom. U tim trenucima vjetar razbuktava požar visoke trave u kotlini, koji se zbog specifičnih vremenskih uvjeta širi brzinom od 72 kilometra na sat i prilazi im s leđa, od čega nisu uspjeli pobjeći.

Novinarima nisu pokazane sve fotografije

Vrdoljak je u sklopu prezentacije pokazivao slike snimljene iz aviona koje je snimao preminuli Tomislav Crvelin. Nakon fotografija koje prikazuju vatrogasce u helikopteru, zaustavio prikazivanje, jer su na redu bile slike "koje su dio istrage". Niti Bajić nam nije htio otkriti što prikazuju te fotografije, samo je rekao da se na nekima od njih vidi veselje na licima vatrogasaca jer idu u akciju.

Demantirana je povezanost benzina na požarištu sa tragedijom. Prikazane su fotografije spremnika benzina koji je trebao poslužiti za pokretanje potopne pumpe, čiji je sadržaj s benzinom ostao netaknut.

"Prilikom ispuštanja 'kruške' došlo je do oštećenja kotača helikoptera, koji se morao promijeniti, a pilot je primijetio i da je helikopter ostao bez goriva, pa se zbog toga vraća u Divulje", kazao je Nađ. Benko je rekao kako nije bilo nikakve rupe na helikopteru iz koje je mogao curiti benzin i pojačati požar. "Tragovi benzina pronađeni na požarištu isključivo su posljedica kontaminacije terena slijetanjem i uzlijetanjem helikoptera", kazao je on. Demantirao je i da su pronađene druge zapaljive naprave.

Nitko od vatrogasaca van Šibensko-kninske županije nije znao za stanje na Kornatu

Nitko iz viših krugova zapovjedništva od Slavice ne može biti odgovoran za tragediju, jer za događanja nisu znali. Benko nam je potvrdio da taj zaključak istrage odrješuje odgovornosti i Ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Đuru Poldrugača. Od njega saznajemo i da je poziv vatrogasca Joška Klarića, oca preminulog zapovjednika na terenu, upućen zapovjedniku Slavici ostvaren nakon 17 sati.

"Nitko iznad zapovjednog lanca u šibensko-kninskoj županiji nije znao kako se požar razvija, do nakon 17 sati, i zato ne može biti odgovoran", rekao nam je Benko nakon presice, a isto je kazao i Bajić odgovarajući na upit o tome snosi li itko osim navedene trojice odgovornost za posljedice požara. Bajić nam je rekao da bi u daleko manjem stupnju mogli biti odgovorni djelatnici Nacionalnog parka, ili pojedinci iz DVD-ova Tisno, Zablaće i Vodice, međutim, ali nevezano za tragediju, nego neke druge propuste.

Dvojica vatrogasaca iz Zablaća izbjegla kobno ukrcavanje

Na novinskoj konferenciji otkriveno je i da su se dva vatrogasca iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zablaće spletom okolnosti našli izvan helikoptera koji je prevozio 23 gasitelja na Kornat.

"Helikopter je prevozio 23 vatrogasca, dvije potopne pumpe, jednu leđnu i kanister sa 15 do 20 litara benzina. Dvojica vatrogasaca iz DVD-a Zablaće zbog težine tereta su morali napustiti helikopter, i ostati u sjedištu sa Slavicom koji je radio na pripremi i organizaciji gašenja", kazao je Ivan Nađ.
Preneseno sa: INDEX
RTL VIDEO: IZJAVA MLADENA BAJIĆA
iskreni na 12.09.2007 12:36:58
Komentari
#11 Darac

na 12. Rujan 2007 13:35
velo,nitko nije rekao da je on kriv.....ali da se zna kako ide zapovijedanje i da se zna tko je odgovoran za slanje vatrogasaca iz pojedinog dvda
#12 Konobar

na 12. Rujan 2007 13:43
mene muče odgovori na pitanja koja sam i postavio na svom blogu, očekuivao sam da će ih VNS dati ali sam se prevario
pitanja su slijedeća:tko je zapovjedio premještanje vatrogasaca na drugu lokaciju?
- tko je odlučio gdje će se skupina koja se premješta iskrcati
- gdje su iskrcani?
- zašto je kruška iskrcana 700 do 1000 metara od njih?
- tko je otkačio krušku?
- zašto helikopter koji je donio krušku nije pokušao pomoći vatrogascima koji su već tada bili u opasnoj situaciji?
- zašto netko nije ponovo poslao taj isti helikopter u pomoć ozlijeđenim vatrogascima?
- zbog čega se na odjeći stradalih vatrogasaca nalaze tragovi benzina?
- kako je moguće da se određeni dijelovi opreme koji su napravljeni od aluminija istope, a s druge strane ostanu čitavi mobiteli, fotoaparat ili papirići?
#13 cvrcak

na 12. Rujan 2007 13:49
al i ti imas pitanja ko u priciFrown
-to je sve vojna tajna.
#14 Konobar

na 12. Rujan 2007 13:53
mislim da su pitanja sasvim normalna s obzirom na situaciju, i sigurno ne bi smjela biti nekakva vojna tajna
#15 cvrcak

na 12. Rujan 2007 13:58
-normalna?
-ta su pitanja cini mi se zabranjena.Zelim reci nisu pitanja zabranjena vec odgovori na njih,nazalost.
-kako svugdje ima rupa nace se i neka kroz koju ce i to procurit al na crno.ostat ce medju pukom da raspravljaju o tome.
-eto nam naseg zakona i drzave.A mi bi u Europu.dodje mi da vristim.
Ako bude srice pa bar da dobijemo te odgovore....
#16 Darac

na 12. Rujan 2007 14:07
velo,nitko nije rekao da je on kriv.....ali da se zna kako ide zapovijedanje i da se zna tko je odgovoran za slanje vatrogasaca iz pojedinog dvda
#17 slavek

na 12. Rujan 2007 14:20
Sada se dovodi u pitanje odgovornost zapovjednika u DVD-ima.
Zapovjednik DVD-a koji daje svoje snage na raspolaganje JVP ili žup.zapovjedniku,odgovara za svakog svog operativca,znači da,
1. mora biti isključivo ispitani vatrogasac,punoljetna osoba
2. adekvatnu liječničku svjedođbu
3. opremljen sa osobnom zaštitnom opremom
U slučaju da se desi,da operativac nema zaštitnu opremu,nesmije ga pustiti ili povesti sa sobom ,ili je dužan zapovjednika smjene u JVP zatražiti osobnu vatrogasnu opremu
za svog čovjeka.
ako je u JVP ne dobije ,a zatražio je opremu,tog vatrogasca ne smije pustiti na požarište.
Zapovjednik vatrogasnih postrojbi vatrogasne zajednice općine, grada i područja odgovoran je županijskom vatrogasnom zapovjedniku za organiziranost, osposobljenost i intervencijsku spremnost vatrogastva na svom području.ZAKON O VATROGASTVU (pročišćeni tekst)
Ako se neodgovornost u vatrogastvu bude sankcionirala,to je jedini način da se dobije kvalitetna zapovjedna linija.
Kako je Slavica mogao znati,osim ako mu to zap. DVD-a nije rekao,da među vatrogascima koji su stradali stoje 2 maloljetnika?
Ako se dokaže da je znao,zapovjedna odgovornost i krivnja za smrt njih dvojice stoji,ali ne i za ostale!!
Nadam se da će ova tragedija navesti na razmišljanje sve one koji po dužnosti imaju velike ovlasti,a još veću odgovornost.
#18 velo

na 12. Rujan 2007 14:23
ma darac sve 5, zna se jako dobro ko je odgovoran za slanje vatrogasaca, ali to neznači da je netko kriv! Ma koja je razlika između života od 17 godina i 11 mjeseci i onog od 18 godina i jedan mjesec. Moj je komentar bio samo da ti zapovjednici nisu zaštićeni političari jel su pravi vatrogasci! Stati ću uvjek uz njih i uz Slavicu jel su "KRIVI" samo zato jel su vatrogasci, jel su htjeli ugasiti požar!
#19 Piria

na 12. Rujan 2007 14:24
Dragi kolege!
Mi živimo u demokratskoj državi koja je nastala i ostala na načelima samoupravnog socijalizma, jer kako drugačije protumačiti činjenice da će mnoga ključna pitanja vezana za tragediju na Kornatima ostati tajnom.
S druge strane, smatram da je doista došlo do vatrene oluje ili možda do aktiviranja nekih drugih zaostalih naprava ( političari mogu nam uskratiti odgovore ali ne i izbrisati sjećanja, jer svi znamo da su na Kornatima bili, a vjerovatno i ostali podzemni magazini bivše JNA ), jer znam da je pokojni Dino bio obrazovan, iskusan vatrogasac te čisto sumnjam u krivu procjenu, pa ako je i došlo do toga, ne vjerujem da ne bi iznašao mogućnost da se bilo kako evakuiraju i izbjegnu tragediju.
Dalje, apsurd je optužiti Slavicu za zakašnjelo slanje pomoći, kada znamo kako dugo traje put do dozvole za polijetanje i ostala birokratsko-vojna sranja.
Što se tiče počinioca za palež na Kornatima, smiješno je optužiti tog dečka, jer kako nitko ne kaže da firma Radimira Čačića radi u Nacionalnom parku u vrijeme požarne sezone ( kada je to strogo zabranjeno ), pa i bez dozvole, kako nitko ne uzme u obzir izjavu mještana Kornata, da ih danima smeta smrad paleži od smeća, vreća za cement i slično, koje spaljuju, zamislite opet radnici Čačićeve firme.
Zar su se svi nazočni na sjednici okupili iz razloga da se javnosti zamažu oči i smire duhovi? Sramotno!
#20 marija

na 12. Rujan 2007 14:31
Tako je PIRIA.Grin
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Odlično! Odlično! 100% [1 Ocjeni]
Vrlo dobro Vrlo dobro 0% [Nije ocjenjeno]
Dobro Dobro 0% [Nije ocjenjeno]
Prosječno Prosječno 0% [Nije ocjenjeno]
Loše Loše 0% [Nije ocjenjeno]
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...
jackm u 22:24:52
[size=12][b]DVD Preseka prodaje[/b][/siz-
e] [size=16][b]ve-
će navalno vozilo TAM...
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...