Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
In mem. Danica Mak
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
'Nepobitna odgovornost Slavice i Klarića'
Sjednica VONS-a.Vijeće za nacionalnu sigurnost jutros je dobilo preliminarne rezultate istrage o tragediji na Kornatu. Posebna stručna skupina koju je osnovao MUP danima detaljno istražuje okolnosti tragedije u kojoj je poginulo 11 vatrogasaca, a dvojica su još uvijek u životnoj opasnosti.

Na sjednici je rečeno kako je utvrđena neupitna odgovornost županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice i zapovjednika vatrogasaca na terenu, pokojnog Dine Klarića.Kako je objašnjeno na sjednici, Slavica je odgovoran jer nije postupio prema propisima, a Klarić jer je donio krivu procjenu o kretanju vatrogasaca na terenu.Vijeću je podnesen detaljan prikaz događanja na terenu, u ćemu su bitno pomogle posljednje fotografije poginulog vatrogasca Tomislava Crvelina.

Zbog stravične pogibije stradavanja 13 vatrogasaca, od kojih je 11 preminulo, a dvojica se još bore za život, ostavke su ponudili glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin i ravnatelj Hrvatske službe za zaštitu i spašavanje Đuro Poldrugač. No, o njihovim ostavkama raspravljat će se tek kada budu poznati svi detalji tragedije, što znači nakon završetka istrage.A istraga bi, kako doznajemo, mogla potrajati i nekoliko mjeseci.


Preneseno sa: NOVA TV

PILOT kanadera koji je sudjelovao u gašenju požara na Kornatu 30. kolovoza, zatražio je da nastavi gasiti požar budući da je već tada uvidio kakva je situacija, no po zapovjedi Dražena Slavice opozvan je, saznali smo od Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prema preliminarnim rezultatima istrage tragedije na Kornatu, u minutama Slavičina opoziva kanadera razbuktavao se požar koji je odnio 11 života. Novinsku konferenciju nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost održali su ravnatelj policije Marijan Benko, njegov zamjenik Ivan Nađ i vještak Centra za kriminalna vještačenja Anto Vrdoljak.

Klarić u 13.43 sati: Požar je veliki, širi se, ne možemo ga kontrolirati

Vatrogasci su, kako je rečeno, zatražili pomoć od Centra u 13:43 sati. To je ujedno i zadnja zabilježena komunikacija između poginulog Dine Klarića i zapovjednika Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Dražena Slavice, čiji je razgovor trajao oko tri minute. "Klarić je u razgovoru sa zapovjednikom izvijestio da je požar veliki, da se širi i da ga ne može kontrolirati", kaže Bajić.

Kanader opozvan oko 13.20

U 15:26 sati dolazi poziv zapovjedništvu u Šibeniku od jednoga DVD-a koji je, kako se pretpostavlja, uspostavio vezu sa jednim od vatrogasaca putem mobitela, a od kojega je dobio informaciju da su vatrogasci u opasnosti i da im je potrebna hitna pomoć. Pet minuta prije tog poziva kanader je po zapovijedi Slavice napustio požar. "Taj je kanader gasio taj isti požar i ispustio je do tada 13 vodenih bombi, ali po naredbi Slavice dolazi na drugo požarište", kaže državni odvjetnik.

Vatrogascima je pomoć najzad poslana u 16:40 sati. Zašto je Slavica opozvao kanader i zbog čega je toliko čekao da pošalje pomoć, Bajić je rekao kako ne zna, no kazao je kako se Slavicu tereti za opozivanje tog kanadera, koji je povučen kada je bio najpotrebniji, odnosno, kada je požar bio najjači.

Tri osobe odgovorne, Klarić platio glavom svoje pogreške

"Zasad su policija i DORH utvrdili tri odgovorne osobe", kazao je Bajić, "počinitelj koji je neposredno zapalio travu kraj objekta Karaula, Paško Petrina, drugi je zapovjednik požarišta koji je bio sa vatrogascima u požaru. On je svoje greške platio glavom", kaže Glavni državni odvjetnik, i objašnjava da je Klarić stručnjak, da je prije iskrcavanja nadletio požarište i rekao pilotu gdje da ih spusti, stoga je o mjestu gdje će se iskrcati vatrogasci isključivo odlučivao on, i njegova je procjena bila pogrešna.

S obzirom na broj propusta, Slavica je pristao na ono što je znao da se može dogoditi

Treći odgovorni je vatrogasni zapovjednik šibensko-kninskog područja, Slavica koji je već u pritvoru pod sumnjom u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Objašnjavajući Slavičinu odgovornost, Bajić je rekao kako se žalba DORH-a na odluku Županijskog suda da se Slavici sudi za nehaj, a ne neizravnu namjeru, ne znači da Odvjetništvo smatra da je on to namjerno učinio.

"Znao je da se zbog određenih propusta može dogoditi to što se dogodilo. S obzirom na broj propusta, zaključuje se da je pristao na to", kazao je Bajić. No kasnije nam je rekao, kako je praksa da Državno odvjetništvo nastupi strože od suda. Slavici se stavlja i na teret i slanje nedovoljno osposobljene osobe, Josipa Lučića, ročnika koji je odrađivao civilku, te dvoje maloljetnika, Karla Ševerdije i Marija Stančića. Također, "nije poduzeo potrebne mjere da se vatrogascima pravovremeno uputi pomoć, pa ni kada je u 16. 26 zaprimio dojavu da ima ozlijeđenih vatrogasaca", dodaje glavni državni odvjetnik.

Nestali su u petnaest sekundi, za to je kriv splet nesretnih okolnosti

Ravnatelj policije Marijan Benko citirao je vatrogasca Franu Lučića, čiji je iskaz uzet neposredno nakon što je spašen. "Rekao je da se čulo 'hu'", prepričava Benko, i dodaje da se vatra širila kao da ju nosi fen. Bajić je potvrdio da su i vještačenja pokazala da su izgorjeli u 10 do 15 sekundi, i da je tomu kriv splet nesretnih okolnosti.

Na jednoj od fotografija koju su koju je pokazao Ivan Nađ, pokazuje mjesto požara koji se na uzvisini kroz travu visoku 20 centimetara u tom trenutku kreće brzinom 4 kilometra na sat, i tada je prilično bezopasan. Na istom je brdu, kilometar od vatrene fronte iskrcana 'kruška'. Vatrogasci su iskrcani na drugoj uzvisini, dva kilometra od požara i kilometar od vodene 'kruške'.

Vatrogasce od požara i kruške dijeli kotlina, sa raslinjem visokim oko 70 centimetara. Puše jugo, koje stalno mijenja smjer. Vatra prelazi na brdo na kojem su iskrcani vatrogasci, a do erupcije požara dolazi zbog veće količine i višega bilja u kotlini, gdje je uslijed tzv. efekta dimnjaka, došlo do podtlaka i dolaska svježega zraka s mora koji je pojačao i jako ubrzao požar u kotlini.

Klarić je odabrao put kroz kotlinu, koji je bio prohodniji u odnosu na ostatak kamenitog terena, no kako Bajić kaže "on je iz tog kraja i trebao je znati teren, da je trava ondje veća i time više zapaljiva, a da jugo može ubrzati širenje vatre". Ipak, on je vatrogasce poveo kotlinom. U tim trenucima vjetar razbuktava požar visoke trave u kotlini, koji se zbog specifičnih vremenskih uvjeta širi brzinom od 72 kilometra na sat i prilazi im s leđa, od čega nisu uspjeli pobjeći.

Novinarima nisu pokazane sve fotografije

Vrdoljak je u sklopu prezentacije pokazivao slike snimljene iz aviona koje je snimao preminuli Tomislav Crvelin. Nakon fotografija koje prikazuju vatrogasce u helikopteru, zaustavio prikazivanje, jer su na redu bile slike "koje su dio istrage". Niti Bajić nam nije htio otkriti što prikazuju te fotografije, samo je rekao da se na nekima od njih vidi veselje na licima vatrogasaca jer idu u akciju.

Demantirana je povezanost benzina na požarištu sa tragedijom. Prikazane su fotografije spremnika benzina koji je trebao poslužiti za pokretanje potopne pumpe, čiji je sadržaj s benzinom ostao netaknut.

"Prilikom ispuštanja 'kruške' došlo je do oštećenja kotača helikoptera, koji se morao promijeniti, a pilot je primijetio i da je helikopter ostao bez goriva, pa se zbog toga vraća u Divulje", kazao je Nađ. Benko je rekao kako nije bilo nikakve rupe na helikopteru iz koje je mogao curiti benzin i pojačati požar. "Tragovi benzina pronađeni na požarištu isključivo su posljedica kontaminacije terena slijetanjem i uzlijetanjem helikoptera", kazao je on. Demantirao je i da su pronađene druge zapaljive naprave.

Nitko od vatrogasaca van Šibensko-kninske županije nije znao za stanje na Kornatu

Nitko iz viših krugova zapovjedništva od Slavice ne može biti odgovoran za tragediju, jer za događanja nisu znali. Benko nam je potvrdio da taj zaključak istrage odrješuje odgovornosti i Ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Đuru Poldrugača. Od njega saznajemo i da je poziv vatrogasca Joška Klarića, oca preminulog zapovjednika na terenu, upućen zapovjedniku Slavici ostvaren nakon 17 sati.

"Nitko iznad zapovjednog lanca u šibensko-kninskoj županiji nije znao kako se požar razvija, do nakon 17 sati, i zato ne može biti odgovoran", rekao nam je Benko nakon presice, a isto je kazao i Bajić odgovarajući na upit o tome snosi li itko osim navedene trojice odgovornost za posljedice požara. Bajić nam je rekao da bi u daleko manjem stupnju mogli biti odgovorni djelatnici Nacionalnog parka, ili pojedinci iz DVD-ova Tisno, Zablaće i Vodice, međutim, ali nevezano za tragediju, nego neke druge propuste.

Dvojica vatrogasaca iz Zablaća izbjegla kobno ukrcavanje

Na novinskoj konferenciji otkriveno je i da su se dva vatrogasca iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zablaće spletom okolnosti našli izvan helikoptera koji je prevozio 23 gasitelja na Kornat.

"Helikopter je prevozio 23 vatrogasca, dvije potopne pumpe, jednu leđnu i kanister sa 15 do 20 litara benzina. Dvojica vatrogasaca iz DVD-a Zablaće zbog težine tereta su morali napustiti helikopter, i ostati u sjedištu sa Slavicom koji je radio na pripremi i organizaciji gašenja", kazao je Ivan Nađ.
Preneseno sa: INDEX
RTL VIDEO: IZJAVA MLADENA BAJIĆA
iskreni na 12.09.2007 12:36:58
Komentari
#31 pukovnik

na 12. Rujan 2007 14:59
pogledao sam najnovije slike terena na index.hr pa mi neke stvari nisu najjasnije
1. orjentacija sjever-jug ?
2. s obzirom na mjesto iskrcaja i mjesto odbacivanja kruške
vatrogasci i nisu mogli prijeći tih 1000m bez da pređu preko usjeka ? zapravo tamo gdje ih je vatra stigla usjek i završava ?!
3. zašto kruška nije iskrcana gdje i vatrogasci ili obrnuto ?
#32 Gormo23

na 12. Rujan 2007 15:09
baš zanimljivo je mjesto iskrcavanja u odnosu na krušku, pa tu je netko stvarno "pametan", ako je mogla tamo biti spuštena kruška, a velika je vjerojatnost da ju je tehničar otkavčio, pa koji je onda razlog da su vatrogasci iskrcani tamo? Da Vam budem iskren više ništa ne kužim.
#33 Piria

na 12. Rujan 2007 15:11
Na indexu piše da je Slavica opozvao canader oko 13,20 sati, a Klarić u 13,43 sati javlja: da je požar veliki, da se širi i da ga ne može kontrolirati???
Ne znam kako u VONS-u ide matematika, ali za mene i druge normalne ljude 20 je broj prije 43.
Možda je ovo glupo i ne bitno, ali i sjednica VONS-a je vođena šarlatanski.
#34 Gormo23

na 12. Rujan 2007 15:12
NAravno da su se malo izgubili u vremenu i prostoru.......
#35 vinkos

na 12. Rujan 2007 15:14
Ovo je samo huškanje javnosti pokušavaju teškim riječima razjediniti vatrogasce koji su im pokazali zube.
#36 Darac

na 12. Rujan 2007 15:23
pa je....ovo mi sve smrdi na to da se Slavica nekome zamjerio...i da je taj netko sad doceko priliku da mu se osveti...
jer kao da se ne gledaju cinjenice..nek se cinjenice izvrcu da ispadne kako njima pase
#37 vinkos

na 12. Rujan 2007 16:33
Novinarka Index.hr u svom priopćenju za javnost na jednoj lokalnoj radio postaji je pročitala izvješće u kojem je navela da je Klarić tražio pomoć u 13:45, a Slavica je opozvao kanader. SLUČAJNO je zaboravila priopćiti da je OPOZVAO KANADER U 13:20.

GOSPODO NOVINARI BOG ĆE VAM SUDITI
#38 Piria

na 12. Rujan 2007 16:39
Vinkos, u ovoj zemlji se ništa ne događa slučajno. Novinari su produžena ruke policije i politike. Oni su prvi koji sve znaju, oni su znali i tko su mrtvi, prije njihovih obitelji. Podjela između njih i izvršne vlasti je poznata, mi Vama informacije koje prodaju novine, a zauzvrat novinari pišu na način koji kaže izvršna vlast.
#39 Konobar

na 12. Rujan 2007 16:53
- Piria, rekao si dvije stvari koje baš i nisu istina, prvo na Kornatima nije bilo bivše vojske, možda si mislio na Dugi otok, a drugo to šta je građeno nije gradila Čaćićeva tvrtka već jedan privatnik iz Splita
- pukovnik, ako si primjetio, cijelo vrijeme postavljam ista pitanja
#40 Piria

na 12. Rujan 2007 16:56
Ove slike iz helikoptera treba uvećati i staviti na JUMBO plakate da svi vide kako vatrogasci-ljudi i vatrogasci-djeca idu sa srećom, radošću i zadovoljstvom na požare. Ovi heroji nažalost nisu više među nama, ali postoje još tisuće drugih mladih vatrogasaca koji će bez obzira na kornatsku tragediju potrčati na prvi zvuk sirene i s isto takvom željom i radošću boriti se s "malim" i "velikim" požarom.
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Odlično! Odlično! 100% [1 Ocjeni]
Vrlo dobro Vrlo dobro 0% [Nije ocjenjeno]
Dobro Dobro 0% [Nije ocjenjeno]
Prosječno Prosječno 0% [Nije ocjenjeno]
Loše Loše 0% [Nije ocjenjeno]
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
DVD DRVENIK u 16:44:03
DVD Drvenik prodaje vozilo Steyr 591, 1985g Dužina 6,10m, visina 2,40m, prešao...
jackm u 22:24:52
[size=12][b]DVD Preseka prodaje[/b][/siz-
e] [size=16][b]ve-
će navalno vozilo TAM...
Acivi u 15:01:07
[big][b]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-024 TLF 24-50-001[/b][/b-
ig]...
Acivi u 14:53:11
[b][big]SLT j.d.o.o. Ponuda br. 2020-05-025 TLF 24-50-003[/big] [/b]...
Acivi u 18:25:43
[size=16][b]SLT j.d.o.o.[/b] Ponuda br. 2020-05-023 VT-Modul...