Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
In mem. Paviša Brati...
In mem. BORIS ŠIMOVIĆ
In mem. LUKA PERICA
In mem. MIRKO ROKOV
Dan žena
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
'Nepobitna odgovornost Slavice i Klarića'
Sjednica VONS-a.Vijeće za nacionalnu sigurnost jutros je dobilo preliminarne rezultate istrage o tragediji na Kornatu. Posebna stručna skupina koju je osnovao MUP danima detaljno istražuje okolnosti tragedije u kojoj je poginulo 11 vatrogasaca, a dvojica su još uvijek u životnoj opasnosti.

Na sjednici je rečeno kako je utvrđena neupitna odgovornost županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice i zapovjednika vatrogasaca na terenu, pokojnog Dine Klarića.Kako je objašnjeno na sjednici, Slavica je odgovoran jer nije postupio prema propisima, a Klarić jer je donio krivu procjenu o kretanju vatrogasaca na terenu.Vijeću je podnesen detaljan prikaz događanja na terenu, u ćemu su bitno pomogle posljednje fotografije poginulog vatrogasca Tomislava Crvelina.

Zbog stravične pogibije stradavanja 13 vatrogasaca, od kojih je 11 preminulo, a dvojica se još bore za život, ostavke su ponudili glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin i ravnatelj Hrvatske službe za zaštitu i spašavanje Đuro Poldrugač. No, o njihovim ostavkama raspravljat će se tek kada budu poznati svi detalji tragedije, što znači nakon završetka istrage.A istraga bi, kako doznajemo, mogla potrajati i nekoliko mjeseci.


Preneseno sa: NOVA TV

PILOT kanadera koji je sudjelovao u gašenju požara na Kornatu 30. kolovoza, zatražio je da nastavi gasiti požar budući da je već tada uvidio kakva je situacija, no po zapovjedi Dražena Slavice opozvan je, saznali smo od Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prema preliminarnim rezultatima istrage tragedije na Kornatu, u minutama Slavičina opoziva kanadera razbuktavao se požar koji je odnio 11 života. Novinsku konferenciju nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost održali su ravnatelj policije Marijan Benko, njegov zamjenik Ivan Nađ i vještak Centra za kriminalna vještačenja Anto Vrdoljak.

Klarić u 13.43 sati: Požar je veliki, širi se, ne možemo ga kontrolirati

Vatrogasci su, kako je rečeno, zatražili pomoć od Centra u 13:43 sati. To je ujedno i zadnja zabilježena komunikacija između poginulog Dine Klarića i zapovjednika Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Dražena Slavice, čiji je razgovor trajao oko tri minute. "Klarić je u razgovoru sa zapovjednikom izvijestio da je požar veliki, da se širi i da ga ne može kontrolirati", kaže Bajić.

Kanader opozvan oko 13.20

U 15:26 sati dolazi poziv zapovjedništvu u Šibeniku od jednoga DVD-a koji je, kako se pretpostavlja, uspostavio vezu sa jednim od vatrogasaca putem mobitela, a od kojega je dobio informaciju da su vatrogasci u opasnosti i da im je potrebna hitna pomoć. Pet minuta prije tog poziva kanader je po zapovijedi Slavice napustio požar. "Taj je kanader gasio taj isti požar i ispustio je do tada 13 vodenih bombi, ali po naredbi Slavice dolazi na drugo požarište", kaže državni odvjetnik.

Vatrogascima je pomoć najzad poslana u 16:40 sati. Zašto je Slavica opozvao kanader i zbog čega je toliko čekao da pošalje pomoć, Bajić je rekao kako ne zna, no kazao je kako se Slavicu tereti za opozivanje tog kanadera, koji je povučen kada je bio najpotrebniji, odnosno, kada je požar bio najjači.

Tri osobe odgovorne, Klarić platio glavom svoje pogreške

"Zasad su policija i DORH utvrdili tri odgovorne osobe", kazao je Bajić, "počinitelj koji je neposredno zapalio travu kraj objekta Karaula, Paško Petrina, drugi je zapovjednik požarišta koji je bio sa vatrogascima u požaru. On je svoje greške platio glavom", kaže Glavni državni odvjetnik, i objašnjava da je Klarić stručnjak, da je prije iskrcavanja nadletio požarište i rekao pilotu gdje da ih spusti, stoga je o mjestu gdje će se iskrcati vatrogasci isključivo odlučivao on, i njegova je procjena bila pogrešna.

S obzirom na broj propusta, Slavica je pristao na ono što je znao da se može dogoditi

Treći odgovorni je vatrogasni zapovjednik šibensko-kninskog područja, Slavica koji je već u pritvoru pod sumnjom u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Objašnjavajući Slavičinu odgovornost, Bajić je rekao kako se žalba DORH-a na odluku Županijskog suda da se Slavici sudi za nehaj, a ne neizravnu namjeru, ne znači da Odvjetništvo smatra da je on to namjerno učinio.

"Znao je da se zbog određenih propusta može dogoditi to što se dogodilo. S obzirom na broj propusta, zaključuje se da je pristao na to", kazao je Bajić. No kasnije nam je rekao, kako je praksa da Državno odvjetništvo nastupi strože od suda. Slavici se stavlja i na teret i slanje nedovoljno osposobljene osobe, Josipa Lučića, ročnika koji je odrađivao civilku, te dvoje maloljetnika, Karla Ševerdije i Marija Stančića. Također, "nije poduzeo potrebne mjere da se vatrogascima pravovremeno uputi pomoć, pa ni kada je u 16. 26 zaprimio dojavu da ima ozlijeđenih vatrogasaca", dodaje glavni državni odvjetnik.

Nestali su u petnaest sekundi, za to je kriv splet nesretnih okolnosti

Ravnatelj policije Marijan Benko citirao je vatrogasca Franu Lučića, čiji je iskaz uzet neposredno nakon što je spašen. "Rekao je da se čulo 'hu'", prepričava Benko, i dodaje da se vatra širila kao da ju nosi fen. Bajić je potvrdio da su i vještačenja pokazala da su izgorjeli u 10 do 15 sekundi, i da je tomu kriv splet nesretnih okolnosti.

Na jednoj od fotografija koju su koju je pokazao Ivan Nađ, pokazuje mjesto požara koji se na uzvisini kroz travu visoku 20 centimetara u tom trenutku kreće brzinom 4 kilometra na sat, i tada je prilično bezopasan. Na istom je brdu, kilometar od vatrene fronte iskrcana 'kruška'. Vatrogasci su iskrcani na drugoj uzvisini, dva kilometra od požara i kilometar od vodene 'kruške'.

Vatrogasce od požara i kruške dijeli kotlina, sa raslinjem visokim oko 70 centimetara. Puše jugo, koje stalno mijenja smjer. Vatra prelazi na brdo na kojem su iskrcani vatrogasci, a do erupcije požara dolazi zbog veće količine i višega bilja u kotlini, gdje je uslijed tzv. efekta dimnjaka, došlo do podtlaka i dolaska svježega zraka s mora koji je pojačao i jako ubrzao požar u kotlini.

Klarić je odabrao put kroz kotlinu, koji je bio prohodniji u odnosu na ostatak kamenitog terena, no kako Bajić kaže "on je iz tog kraja i trebao je znati teren, da je trava ondje veća i time više zapaljiva, a da jugo može ubrzati širenje vatre". Ipak, on je vatrogasce poveo kotlinom. U tim trenucima vjetar razbuktava požar visoke trave u kotlini, koji se zbog specifičnih vremenskih uvjeta širi brzinom od 72 kilometra na sat i prilazi im s leđa, od čega nisu uspjeli pobjeći.

Novinarima nisu pokazane sve fotografije

Vrdoljak je u sklopu prezentacije pokazivao slike snimljene iz aviona koje je snimao preminuli Tomislav Crvelin. Nakon fotografija koje prikazuju vatrogasce u helikopteru, zaustavio prikazivanje, jer su na redu bile slike "koje su dio istrage". Niti Bajić nam nije htio otkriti što prikazuju te fotografije, samo je rekao da se na nekima od njih vidi veselje na licima vatrogasaca jer idu u akciju.

Demantirana je povezanost benzina na požarištu sa tragedijom. Prikazane su fotografije spremnika benzina koji je trebao poslužiti za pokretanje potopne pumpe, čiji je sadržaj s benzinom ostao netaknut.

"Prilikom ispuštanja 'kruške' došlo je do oštećenja kotača helikoptera, koji se morao promijeniti, a pilot je primijetio i da je helikopter ostao bez goriva, pa se zbog toga vraća u Divulje", kazao je Nađ. Benko je rekao kako nije bilo nikakve rupe na helikopteru iz koje je mogao curiti benzin i pojačati požar. "Tragovi benzina pronađeni na požarištu isključivo su posljedica kontaminacije terena slijetanjem i uzlijetanjem helikoptera", kazao je on. Demantirao je i da su pronađene druge zapaljive naprave.

Nitko od vatrogasaca van Šibensko-kninske županije nije znao za stanje na Kornatu

Nitko iz viših krugova zapovjedništva od Slavice ne može biti odgovoran za tragediju, jer za događanja nisu znali. Benko nam je potvrdio da taj zaključak istrage odrješuje odgovornosti i Ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Đuru Poldrugača. Od njega saznajemo i da je poziv vatrogasca Joška Klarića, oca preminulog zapovjednika na terenu, upućen zapovjedniku Slavici ostvaren nakon 17 sati.

"Nitko iznad zapovjednog lanca u šibensko-kninskoj županiji nije znao kako se požar razvija, do nakon 17 sati, i zato ne može biti odgovoran", rekao nam je Benko nakon presice, a isto je kazao i Bajić odgovarajući na upit o tome snosi li itko osim navedene trojice odgovornost za posljedice požara. Bajić nam je rekao da bi u daleko manjem stupnju mogli biti odgovorni djelatnici Nacionalnog parka, ili pojedinci iz DVD-ova Tisno, Zablaće i Vodice, međutim, ali nevezano za tragediju, nego neke druge propuste.

Dvojica vatrogasaca iz Zablaća izbjegla kobno ukrcavanje

Na novinskoj konferenciji otkriveno je i da su se dva vatrogasca iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zablaće spletom okolnosti našli izvan helikoptera koji je prevozio 23 gasitelja na Kornat.

"Helikopter je prevozio 23 vatrogasca, dvije potopne pumpe, jednu leđnu i kanister sa 15 do 20 litara benzina. Dvojica vatrogasaca iz DVD-a Zablaće zbog težine tereta su morali napustiti helikopter, i ostati u sjedištu sa Slavicom koji je radio na pripremi i organizaciji gašenja", kazao je Ivan Nađ.
Preneseno sa: INDEX
RTL VIDEO: IZJAVA MLADENA BAJIĆA
iskreni na 12.09.2007 12:36:58
Komentari
#91 plamen_10

na 12. Rujan 2007 23:30
Zapravo, pitanje je zašto su ljudi sa sebe skidali odjeću koja je negoriva i štiti od požara? Odjeća je bila na analizi i stručnjaci znaju šta je bilo zalijepljeno na nju. Vatrogasac u toj odjeći nemože imati opekline takvog intenziteta po cijelome tijelu.
#92 rifireman

na 12. Rujan 2007 23:33
ali, meni nešto drugo nije jasno u izvješću VONS-a
prvo piše"kanader opozvan u 13,20"
drugo "U 15:26 sati dolazi poziv zapovjedništvu u Šibeniku od jednoga DVD-a "Pet minuta prije tog poziva kanader je po zapovijedi Slavice napustio požar."
zatim "Vatrogascima je pomoć najzad poslana u 16:40 sati"
a na kraju"Također, "nije poduzeo potrebne mjere da se vatrogascima pravovremeno uputi pomoć, pa ni kada je u 16. 26 zaprimio dojavu da ima ozlijeđenih vatrogasaca", dodaje glavni državni odvjetnik."
Pa kada je kanader opozvan i kada je Slavica dobio obavijest da ima ozljeđenih.To sa vremenima mi nije ništa jasno.
#93 NICK

na 12. Rujan 2007 23:37
Nekako mi nije jasno tko je slikao helikopter i vatrogasce???
Iz kuta slikanja je vidljivo da je slikano iz zraka ????
#94 Darac

na 12. Rujan 2007 23:38
to definitivno....kolko samskuzio dvdovci su imali kombinezone...jvp bristole...kak su izgorjeli zivi u bristolu?
jedan iz jvp je dovezen ozljeđen spečen sav...teško...
mislim da se jedina istina moze dobit kad se dvojica u splitu oporave...s tim da ih treba zastitit da nitko nema utjecaja na njih....
#95 rifireman

na 12. Rujan 2007 23:44
ma šta helikopter uopće radi iznad njih, zar su se spuštali po užetu, čini mi se da nisu
#96 plamen_10

na 13. Rujan 2007 00:01
Darac, znaš i sam da ih je neko posjetio prije par dana i da čovjek koji je pri svijesti ima amneziju. Zanimljivo, zar ne?
#97 fire-lion

na 13. Rujan 2007 00:28
1. Maloljetnik bez suglasnosti roditelja ne ide na požar.
2. Ako su maloljetnici dosad izlazili na intervencije, zato su odgovorni roditelji jer se nisu bunili tj. davali zabranu zapovijedniku da ih šalje.( i zato im ne dajem za pravo da optužuju Slavicu i upropaštavju čovjeku život )
3. Ako je bilo zabrana od strane roditelja, odgovoran je zapovjednik DVD-a
4. Što su izlazili na intervencije maloljetnici, odgovoran je zapovijednik DVD-a, bilo to u navalnima, cisterni ili helihopteru koje je u svrsi prijevoza ljudsva kao i druga prijevozna sredstava.
5. Za educiranost i osposobljenost su odgovorni zapovijenici DVD-a, u protivnom ne šalje snage, jer oni su ti koji moraju održati najniži nivo spremnosti, potenciranjem, zahtjevanjem od viših instanci u kojem su sustavu.
6. Prilikom okupljanja snaga iz više postrojbi i raznolikošću ljudstva ne može odgovarat područni ili županijski zapovjednik. Te snage su u sustavu i nije na njemu da ih kontolira. Zna se kakve snage mogu biti (mislim osposobljene, u protivnome, nema ih).
7. Ne može vozać navalnih kola ( u ovom slučaju PILOT) odlučivat gdje će stati, o taktici i sigurnosti prilikom intervencije, jer mu to nije zadaća. Zadaća mu je da sigurno preveze ljudstvo i opremu.
Može samo reći da ne može proći i da nije siguran u slučaju evakuacije. Stoga sljedi kompromisna odluka za koju odgovara zapovjednik posade.
8. Za sigurnost ljudstva pod svojim zapovjedništvom ili sektorom na trerenu odgovara svaki zapovijednik napose za svoje grupe i snage. Ne može mu na terenu netko iz Zagreba odgovarat koji nije na mjestu događanja i koji ne može procijeniti stanje ugroženosti i sigurunosti. Stvari su jedino drugačije ako zapovijednik sa terena ne dobiva zahtjevane snage , opremu, tehniku i time je ugrožena njihova sigurnost. Tada se odgovornost pomiće na viši zapovjedni vrh.

Svi znamo da se ovo dešavalo i prije, na našu sreću ČUVAO NAS JE DRAGI BOG, SV. FLORIJANA I PRATILA SREĆA U MNOGO GORIM I TEŽIM SITUACIJAMA.
Postoji jedna: STVAR VJEROJATNOSTI KOD UČESTALOSTI JE VELIKA.
Nemojte me krivo shvatit jer ne napadam nikoga već svoje viđenje na postojeće probleme.

I ja sam kao maloljetnik poćeo i ispekao ovaj humani posao.
Prošao sam izuzetno teške terene i požare i znalo se desit ono: ZA DLAKU. Što iz neiskustva, što ponekad iz nečijeg neposluha, što je znala tehnika zakazat kad je bilo najgore, što iz spleta drugih okolnosti na koje ne možete utjecat, što .....

Vrimena se minjaju i ritam života, standarda, normi. Pa tako i triba minjati i sustave za opće dobro svih nas. Prije svega naše moralne strane prema sustavu u kojem djelujemo. Nadam se da se neće više dešavat politika na terenima.
Vjerujem da će struka u vatrogastvu izvući veliku pouku i krenuti u boljem smjeru. A onima kojima je dosad bilo, mi smo dobrovoljci a oni profesionalci ili obrnuto, DOĆI DO GLAVE ĆIME SE SUSREĆEMO I BAVIMO.
Netko na nas računa i izdvaja za to što smo.
Zato smo na terenu svi profesionalci
#98 Gormo23

na 13. Rujan 2007 07:32
Gospodo, sa večinom toga se slažem, no jedna stvar je nepobitna a to je da maloljetnik ne može dobiti ovjerenje o osposobljavanju za zvanje "Vatrogasac" tehnički ne može dobiti Uvjerenje, jer se ono izdaje s NAVRŠENIH 18 GODINA.
Tu nema nikakve veze da li njega roditelj pušta ili ne. Ja kao zapovjednik DVD-a osobno sam za to odgovoran.
Nadalje što se tiče odgovornosti nadležnog zapovjednoka; u ZOV-u piše jedna nezgodna rečenica a ta je da je nadležni zapovjednik; "Zapovjednik vatrogasnih postrojbi zajednica iz stavka 1. članka 17. odgovoran je nadležnom vatrogasnom zapovjedniku za stanje organiziranosti, osposobljenosti i opremljenosti vatrogastva na području djelovanja vatrogasne zajednice."
I ljudi moji nema tu puno priče, interpretirati možemo što hočemo ili želimo. Zakon je jasan, u mnogim stvarima, nije dobar i na to upozoravam od 1994., Možda sada nakon svega HVZ pronađe malo znanja, umiješnosti i volje da određene stvari korigira,znamo da se to može, jer može utjecati ili neka pred nama kao vrhovno tijelo dobrovoljnih vatrogasaca kaže, da za to nije sposobno.
#99 Piria

na 13. Rujan 2007 08:56
Dragi IVCHE!
Nadam se da sve što si napisao je isključivo tvoje osobno i objektivno mišljenje, jer u protivnom iz tvojih riječi pomalo "vrišti" optužba. Smatram da nitko od nas ne može kriviti Slavicu za propuste, jer u stvari ne znamo da li ih je bilo. To što pišu novine ne treba uzimati za ozbiljno. Tako razmišljaju vatrogasci koji se već danas - sutra mogu naći u istoj situaciji. Težina tvog članka je u tome da se mrtvi ne mogu vratiti. To je okrutna istina. No, nemojno tom pretužnom činjenicom još više teretiti one koji su preživjeli. Veliki pozdrav!
#100 miljenko_l

na 13. Rujan 2007 09:51
Što je pre više ni s maslom nije dobro! Stara jer to narodna poslovica!
A vrijedi i ovdje. Ljudi hajde se stišajte, nemojte kao klepetac stalno i stalno ponavljati isto. Iz teme u temu, iz javljanja u javljanje! Da mi nisu uskratili neke bih od vas poslao "na čekanje"!
Istraga NEKA TRAJE KOLIKO ĆE TRAJATI, ne stvarajte atmosferu nepovjerenja. A njeni rezultati neka budu korisni u jednomjedinom pravcu. Naučiti sve nas kako u buduće izbjeći ovakove situacije. No, najprije treba znati zaista točno što je bilo.
Ostavite i žive i mrtve na miru!
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Odlično! Odlično! 100% [1 Ocjeni]
Vrlo dobro Vrlo dobro 0% [Nije ocjenjeno]
Dobro Dobro 0% [Nije ocjenjeno]
Prosječno Prosječno 0% [Nije ocjenjeno]
Loše Loše 0% [Nije ocjenjeno]
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
Zadnji komentari:
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
Mariner22 u 23:54:54
SRITNO VAM KOLEGE SA NOVIM VOZILOM
ZADNJI OGLASI:
dbonin u 16:17:11
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (ino...
Acivi u 04:47:42
DVD Donji Kraljevec Pro-
dajemo vatrogasno navalno vozilo, [b]STEYR 791, 4X4...
ijurcic u 19:38:19
DVD Pazarišta OIB-
: 18962190492 - Temeljem Odluke Upravnog odbo...
Acivi u 05:46:34
[size=12][b][i]D-
ubravko Regović prodaje:[/i][/b]-
[/size] više komada novih[siz...
afurdi u 22:08:34
Prodaje se navalno vatrogasno vozilo Steyr 690, dupla kabina, pogon 4x4, registr...