In memoriam

ZDRAVKO VNUČEC
1953.-2021.
Poč. predsjednik
Veteran DVD ZAPREŠIĆ

Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
9. KUP Trebovec
VOZILO TLF 16-1800 B...
KUP-ovi DVD RIBNICA 21.
13. KUP D. MEKUŠJE
3. KUP DVD REPUŠNICA
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
OSIJEK: Zbog dugova DVD-a, JPVP Osijek neće im pomoći gasiti požar?!
DVD-i RAD I ŽIVOTFINANCIJSKA SITUACIJA U DOBROVOLJNIM VATROGASNIM DRUŠTVIMA
NA RUBU KATASTROFE

Zbog dugova DVD-a, JPVP Osijek neće im pomoći gasiti požar?!Jedno neregistrirano i jedno tehnički neispravno vozilo u DVD-u Vladislavci tek je kap u moru problema s kojima se susreću vatrogasci s područja Slavonije.
Štoviše, zbog nedovoljnih financijskih sredstava za vozila, opremu pa ubuduće i intervencije osječke Javne profesionalne vatrogasne postrojbe koje će se naplaćivati (ako nije ugrožen ljudski život), dobrovoljna vatrogasna društva u manjim mjestima i selima mogla bi se naći u vrlo nezgodnoj situaciji.

Ne budu li DVD-i plaćali troškove intervencija na svom području, upozorava zapovjednik osječkog JPVP-a Boris Banjan, moglo bi doći i do budućih sudskih sporova.

- Ni u perspektivi se neće naći rješenje u smislu većeg iznosa financiranja od strane brojnih općina. Još kad se uvede plaćanje troškova intervencija na područjima gdje nije nadležna naša vatrogasna postrojba, hoće li se nešto bitno izmijeniti. Bojim se da će doći do brojnih neplaćenih računa, nakon čega će gadne odluke završavati na nama. Trebat će razmisliti o tome izlaziti više uopće tada na intervencije ili ne - kaže Banjan.

No tu crnim predviđanjima nije kraj.

Naime, u brojnim DVD-ima situacija je katastrofalna, od stanja vatrogasnih domova do opreme pa i vozila, što bi moglo nažalost sve češće rezultirati i većim materijalnim štetama, pa čak i ljudskim žrtvama. Velike su razlike, pojašnjava, od općine do općine pa svi načelnici ne tretiraju prioritete na jednak način. U tom smislu, upozorava, postoji i subjektivna odgovornost onih načelnika kojima su vatrogasne postrojbe na posljednjem mjestu liste prioriteta. A njih, kaže, ima dosta.
- Svatko radi u granicama i s onim što mu je na raspolaganju. Ona vatrogasna društva koja nemaju adekvatnu opremu neće ni ulaziti u rizične situacije. Naime, mnogo je mjesta gdje vatrogasci ne raspolažu dovoljnim brojem zaštitne odjeće i obuće, nemaju propisanu opremu u smislu ispravnosti, što kod intervencije neizbježno dovodi do težih ozljeda, poput opeklina, udarca u glavu, udisaja veće količine dima i sl. - pojasnio je Banjan.

Dodatna je teškoća što su u DVD-ima članovi uglavnom mlade osobe koje rade s entuzijazmom, zbog čega su se prvobitno i odlučili za taj poziv. Međutim, hoće li moral vatrogasaca ostati na zavidnoj razini i dokle će se nositi s financijskim teškoćama koje se za sada, srećom, ne odražavaju na intervencije, ostaje vidjeti.
Marija MIHELIĆ

više na stranicama: Glas Slavonije


Država zaboravila DVD Viškovci

Desetak tisuća kuna sjelo je na račun DVD-a Vladislavci nakon što su na intervenciju otišli neregistriranim vozilom, a riječ je o sredstvima pristiglim Vatrogasnoj zajednici Osijek iz posebnog fonda osnovanog za potrebe DVD-a na području od posebne državne skrbi. Međutim, u nekim drugim mjestima situacija je nezavidna.

- Viškovci i Forkuševci imaju vatrogasne domove u vrlo lošem stanju i nemaju opremu. Kad imaju intervenciju, uskaču im članovi DVD-a Semeljci, kao i oni s područja Đakova. Država je trebala participirati u izgradnji vatrogasnog doma u Viškovcima, no sve je stalo - upozorava Banjan.

Ne budu li DVD-i plaćali troškove intervencija na svom području, moglo bi doći i do sudskih sporova
Acivi na 16.12.2011 14:12:17
Komentari
#1 strojar

na 17. Prosinac 2011 21:40
VIDEO prilog HTV2, Regionalni dnevnik http://vimeo.com/...

MANJAK NOVCA NATJERAO OSJEČKE VATROGASCE NA NEPOPULARNE MJERE, PLANIRAJU NAPLAĆIVATI VATROGASNE USLUGE.

Osječki vatrogasci Novu godinu naime čekaju u velikim financijskim problemima. Račun im je u minusu, plaće smanjene, a intervencija svakim danom sve više. Upravo zato počeli su razmišljati o naplati svojih usluga i to onih u kojima nije ugrožen ljudski život.

Kad u Vladislavcima bukne požar vatru gasi tamošnji DVD.
ANTUN BERTOK, zapovjednik DVD-a Vladislavci kaže: „Raspolažemo s ovim kamionom, TAM 170 koji nije registriran i tehnički je neispravan jer gume su istrule, dotrajale su. Imamo traktorsku cisternu koju smo uspjeli osposobit.“

Zato im iz 20km udaljenog Osijeka u pomoć redovito stižu profesionalci koji bi rado drugim općinama mogli početi naplaćivati.
BORIS BANJAN, zapovjednik JPVP Osijek kaže: „Može se naplaćivati sve ono gdje nisu ugroženi ljudski životi.“

Ugroženi su njihovi životi, plaće su im u prosincu smanjene 8 posto.
ROBERT MUŽAR, vatrogasac kaže: “Moram naglasiti da je ovo treći prosinac koji dočekujemo ovako. Dosada smo se uspjeli nekako vratiti na ono naše staro, da li ćemo ovaj puta ne znamo. Da li će grad imati sluha prema nama i iskočiti nam u pomoć da prebrodimo, znači tu situaciju.“

BORIS BANJAN, zapovjednik JPVP Osijek: „ To nije nikakva zarada, nego evo pokušaj samo smanjenja troškova Javnoj vatrogasnoj postrojbi za održavanje voznog parka, strojeva, znači nabave goriva i svega ostaloga…“
Općine već znaju sada da ih neće moći plaćati. Predlažu budućoj vladi izmjene Zakona o vatrogastvu.

NEDJELJKO RADIĆ, načelnik općine Vladislavci kaže: „Da se ponovo vatrogastvo vrati u sustav financiranja od države. Ministarstvu unutrašnjih poslova gdje je ono bilo tada i tada prije donošenja novog Zakona o vatrogastvu.“

Osim što gase vatru uklanjaju rojeve pčela, prstenje s ruku. Ljetos su tri dana gasili požar na privatnoj farmi. Gorjelo je sijeno, životi ljudi nisu bili ugroženi, trošak je bio 50000kn. Sve je otišlo na račun vatrogasaca koji je trenutačno u minusu 250000 kuna.

Novinarka: Marija Matoš,
Regionalni dnevnik HRT 15. Prosinca 2011.

VIDEO prilog HTV2, Regionalni dnevnik: http://vimeo.com/...
#2 VATROGASAC-112

na 17. Prosinac 2011 23:29
Al ce ovo pogodovati jednom JVP ........ Smile Smile
Ukoliko DVD nije u mogucnosti izlaziti na intervencije tada Opcina placa 5% iz proracuna najblizij JVP koja ce pokrivati to selo ili opcinu.
#3 prof_vatrog

na 18. Prosinac 2011 15:47
Kao prvo - naslov je vjerojatno sasvim pogrešan i trebao bi glasiti ZBOG DUGOVA DVD-ovima... JPVP ne može naplaćivati svoju intervenciju niti jednom DVD-u, već samo Općini na područje koje izlazi, i to opet samo ako nije ugrožen ljudski život, barem je tako meni poznato.
Druga stvar - ovo oko požara na Maloj Branjevini - a nitko ne spominje kolike su troškove imali DVD-ovi na tom požaru, njihove cisterne su bile te koje su stalno kružile po vodu, JPVP je na tom požaru bila sa 3 ili 5 vatrogasaca, ako me sjećanje dobro služi, ne obezvrijeđujem pri tome nikoga. Stvar je u tome što se JPVP ne može izboriti za povećanje financijskog kolača nauštrb 3 osječka gradska DVD-a, pa ovakvim vatrogasnim mjerama pokušava ublažiti stanje. JPVP još od vremena Juge izlazi na okolne Općine (onda su većina bila pod Općinom Osijek) i s tom praksom se nastavilo i dalje i sve je to išlo dok nije država počela smanjivati financije. A stanje u većini okolnih DVD-a je blago rečeno katastrofalno jer su u većini Općina oni zadnji na listama kad se radi o izdvajanjima, dok se za KUD-ove i NK-ove ima novca... Ali da je ta ista Javna ove godine izlazila i na intervencije van područja na koje uopće nije trebala - bilo je i toga, samo da se nabije broj intervencija i pokuša napraviti pritisak na gradonačelnika Osijeka. U svakom slučaju - da ne bi bio krivo shvaćen - podržavam JPVP u njihovom nastojanju da se izbore za sebe, ali to nikako ne smije biti nauštrb okolnih DVD-ova, jer da su se okolni načelnici držali zakona, JPVP bi izlazio samo na veće požare i prometne izvan Grada Osijeka.
#4 zaboravljeni

na 18. Prosinac 2011 16:57
nagy_cp u pravu si , a krivi za takovo stanje su nadzornik i županijaski zapovjednik.
#5 prof_vatrog

na 18. Prosinac 2011 17:37
a što tu županijski može? Inspektor svake godine obilazi Općine i DVD-ove, a evo mi imamo slučaj da su nam prije 2 mjeseca tek isplatili dugove iz 2009. i 2010. godine, a sredstva za ovu godinu nisu ni počeli isplaćivati... I završila je Općina na sudu i dobili kazne i platili ih, i ne jednom... i dalje se ponavlja sve isto... A apsurd je da recimo inspektor propisuje rokove da zapovjednici moraju u roku godinu dana položiti ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima, a istovremeno nema nikakvih rokova do kada Općine moraju isplatiti dugovanja DVD-ovima, zašto se ne pokreću ovrhe općinskih proračuna?
#6 bilokad

na 20. Prosinac 2011 08:42
Kao prvo Banjan je Županijski zapovjednik i zapovjednik JPVP Osijek i krši zakon ZOV. Takva praksa je u Slavoniji e sad jel on dobar otom potom ali činjenica je da sam sebi zapovjeda. Šta rade inspektori iz DUZS-a dali reagiraju na to ili okreću glavu. Županijski bi trebo kontrolirat DVD-e i ukazivati na nepravilnosti a ne dopustit da stanje u nekom društvu bude katastrofalno da načelnici ne plaćaju po zakonu DVD-ima i da onda ne mogu izlazit na intervencije tada izlazi JVP na intervenciju i naplaćiva potom načelnici dogovaraju sa JVP da oni pokrivaju ta područja gasi se DVD jer nije sposoban da brani svoje područje a onda vidi apsurda onda ti isti načelnici koji nisu plaćali DVD-u plaćaju u cijelosti JVP 5% po zakonu od proračuna. Takvih scenarija imamo u Vukovarsko srijemskoj . Ugasili DVD-e pa JVP vinkovci prima lovu i pokriva područje. Cijenio sam Banjana i nadam se da ne igra na takvu kartu
#7 Istina_

na 20. Prosinac 2011 11:21
@bilokad Tvoje prve rečenice su točne i po svmu bi trebao odgovarati županijski zapovijednik, ali čisto sumnjam.
Ta moje sumnja se izražava kroz već viđen scenarij gdje je 1 osoba imala tri funkcije od pročelnika, županijskog i tajnika. Sustav nije niti onda funkcionirao, a ne funkcionira niti sada. I sve to njegovom zaslugom.
Eto kod nas je jedina sreća što je on kao županijski zabranio DVD-ima da zovu JVP-u u ispomoć, a takvu praksu je prihvatio i sadašnji županijski zapovjednik. od svih DVD-a samo jedan DVD takvu uredbu ignorira i zove nas u pomoć i polako padaju u nemilost.

Zar osnivači JVP-i nisu općine i gradovi odnosno gradonačelnici po sadašenjem zakonu?
Zna se tko je osnivač svake postrojbe i koje je djelovanje te postrojbe koja je osnovana za određeno područje.
tako da mišljenja sam da će teško proći to naplaćivanje drugoj općini jer ima tu par pitanja. Da li je osnovač neke postrojbe dopustio da ta postrojba izađe na drugo područje djelovanja i da li je načelnik druge općine koja je ugrožena zvao ispomoć od drugih?
Svaki se načelnik gledajući zakonski može praviti blesav i reći da nije bila potrebna pomoć.
Nama vatrogascima zakoni uopće nejdu na ruku i to će biti tako tko zna koliko još dugo. Mi kao vatrogasci svjesni smo da naše djelovanje nema kraja, ali ti isti ljudi koji zapovijedaju našim zajednicama i postrojbama pišu takve zakone i pravilnike koje samo odmažu vatrogascima u njihovom djelovanju.
#8 prof_vatrog

na 20. Prosinac 2011 22:40
Nadopuna - g. Banjan je zapovjednik JPVP Grada Osijeka, zapovjednik VZ Osijek i županijski zapovjednik Wink
A zar osnivač JPVP Grada Osijeka nije bivša Općina Osijek, još iz vremena Juge? A gotovo sve današnje okolne općine su bile u sastavu tadašnje Općine Osijek, s dolaskom RH i raspadom Općine Osijek ti odnosi nikada nisu riješeni, bar koliko je meni poznato, financiranje i sve ostalo je preuzeo Grad, a izlaženje na intervencije je ostalo isto. Nije problem u tome što JPVP ide van granica (uostalom, pitanje je što je njima definirano kao područje odgovornosti i djelovanja), nego je problem u načinu financiranja profesionalnih i dobrovoljnih postrojbi u RH - da je to riješeno do ovoga ne bi uopće došlo.
#9 prof_vatrog

na 20. Prosinac 2011 22:42
I drugo - nije u domeni županijskog zapovjednika da ne dopusti da načelnici ne plaćaju po zakonima DVD-ima - to je u domeni inspektora, ne županijskog.
#10 zombi

na 21. Prosinac 2011 07:53
Istina_, u slučaju intervencije gdje su potrebne veće snage u ljudstvu i tehnici, a ta općina ili grad nema dovoljno svojih snaga tada zapovjednik DVD-a ili JVP-a traži od županijskog zapovjednika ispomoć u ljudstvu i tehnici te županijski tada podiže postrojbe iz drugih općina ili gradova a ne načelnici ili gradonačelnici, oni niti ne mogu po ijednom zakonu zabranit da to tako ide.
To bi bilo kao da policija ili hitna medicinska služba za svoje potrebe treba zbog neke manifestacije ili katastrofe veći broj snaga a načelnik neda, mislim gdje bi to i kamo vodilo.
Istina je i da mi nemamo ZOV koji bi koristio vatrogasnoj struci i građanima već je on sastavljen za pojedine interesne skupine u vatrogastvu.
Novci u vatrogastvu su veliki i tu su pojedinci uspjeli ugrabit priliku da se okoriste i nema šanse da prepuste položaj drugima iskusnijima i ljudima iz struke ili onima koji vatrogastvo stvarno vole kao zvanje.
A inspekcije nemaju iznad sebe nadzor niti one rade svoj posao jer ili neće ili neznaju ili im zakon to u nekim slučajevima i ne dopušta, ali više je ovo prvo dvoje.
Sadašnje stanje u vatrogastvu ne donosi ništa dobro ni dvd-ima ni jvp-ima nego samo glavešinama koji se voze u skupim službenim vozilima i beru dnevnice po sastancima i obilascima po hrvatskoj i po vani.
Kod nas jednostavno više ništa ne ide kako treba, sve propada i tone a nitko ništa, svi samo gledamo i kukamo jedan drugom a ovi i dalje po svome, ma nek sve propadne i nek ide u vražju mater.
Oprostite
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
PREPORUKA
PRODAJE SE


V. vozilo STEYR

.....

V. vozilo IVECO
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
2021.
PRIJAVE

9. KUP

DVD TREBOVECREZULTATI

13 KUP DVD-a
DONJE MEKUŠJE

.....
Kupovi 2021.g.
DVD-a RIBNICA

Zadnji komentari:
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
ZADNJI OGLASI:
Acivi u 07:48:11
[size=12]DVD Pleternica prodaje [b]navalno vozilo IVECO Eurocargo 80E15[/b]...
dbonin u 15:06:26
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
Acivi u 07:40:09
DVD Hrženica prodaje vatrogasni kombi: [center]-
[img]http://www.-
vatrogasni-porta...
Acivi u 05:28:51
[size=16]Prodaje-
mo kombi vozilo VW Caravelle, vozilo je u odličnom stanju, služi...
VLADO19566 u 12:54:58
Prodajem vatrogasne hidraulične škare Weber hydraulic. Sadr-
ži škare i razupirač...