Prijava
Korisnik

LozinkaNiste korisnik?
Klikni ovdje za registraciju.

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu Ovdje.
Posljednji Članci
4. Kup Rugvica
14. Kup. B Jaruga
6. KUP DVD Ježevo
9. KUP Trebovec
VOZILO TLF 16-1800 B...
VRIJEME

VRIJEME SADA
U KAŠTELIMA
Index opasnosti
od šumskih požara

Biometeorološka

PRAVILA PORTALA
TAGOVI:
GVZ, HVZ, UPVH, UPV Zagreb, Perinić, Jurin, Tucaković, Magdić, DVD, JVP, JPVP Osijek, vatrogasci, vatrogasni portal, Portal vatrogasaca Hrvatske dvd, pjena , vatrogasna vozila, vatrogasna oprema, vježbe, takmičenje, natjecanje, kornat, kornati, DUZS, 112, DIP, VOS, 911, vatrogasne postrojbe, vatrogasni, link, oprema, pjenilo, nosači, cijev, nosač, KAPS, Monitor, metalni, aparati, vatrogasne kacige, vatrene, acivi, Kaštela, dvd, mladost, Kaštel Sućurac, dom, video, vatrogasne, slike, bloger, blog, činovi, časnici, oznake, webmaster, mladež, žene, žensk, Kup, 193, akcident, batina, kaštela-tours, kaštela tours, vatro, Jadran Perinić, Jadran, Slavko Tucaković, Mladen Jurin, Jurin, Vuko, Slavica, Portal, navalna vozila, Holmatro, Vatropromet, Mistar,
Dobro dosli
EKSKLUZIVNO: Vatrogasce na Kornatu ubila je odbačena NATO-ova bomba
KORNATI Slobodna Dalmacija u subotnjem izdanju donosi intervju sa umirovljenim časnikom HV-a Nediljkom Pušić, koji iznosi podatke o tome što se sve zbivalo na Kornatima i što je prethodilo največoj vatrogasnoj tragediji u Hrvatskoj!


Uzrok kornatske tragedije i stradanja 12 šibenskih, tišnjanskih i vodičkih vatrogasaca nije nikakav eruptivni požar, nego detoniranje, vjerojatno zbog požara, rasutog eksplozivnog punjenja jedne ili dviju odbačenih bombi, po svoj prilici CBU-87, s NATO-ovih aviona nakon “kosovske krize” u proljeće 1999. godine SEnD tvrdi umirovljeni vojni časnik HV-a, sudionik Domovinskog rata, Nediljko Pušić, inače dipl. pravnik po struci, no bez sumnje čovjek zavidnog znanja o novim vojnim tehnologijama, eksplozivnim sredstvima i medicinskim posljedicama za ljude izložene njihovu razornom djelovanju.

18 kilograma dokumenata

Do senzacionalnih saznanja Pušić je došao nakon upornog sedmomjesečnog istraživanja kojim je prikupio relevantnu vojno-medicinsku i znanstvenu dokumentaciju tešku 18 kilograma, a koja prilično uvjerljivo podupire njegovu tezu o uzroku tragične smrti vatrogasaca na surovim kornatskim škrapama.

- Bio sam siguran da će i ekspertna skupina koja je angažirana na istraživanju uzroka tragedije doći do istih saznanja, i čekao sam njihovo očitovanje. No, kada su objavili službeno izvješće u kojem tvrde kako je riječ o fenomenu tzv. eruptivnog požara, odlučio sam provesti vlastitu “istragu”. Ušao sam na web-stranicu Američkog šumskog ministarstva koje ima najveću svjetsku biblioteku i goleme baze podataka o šumskim požarima.

Pročitao sam sve što je bilo raspoloživo o eruptivnim požarima i shvatio da to s kornatskom tragedijom nema nikakve veze. Jer, za eruptivni požar preduvjet je šuma, velika količina drvne mase i kisika, čega u ovom slučaju nije bilo, a niti sam u literaturi sličan primjer našao, te sam taj uzrok isključio - objašnjava genezu svoga “otkrića” Pušić.

Potaknula ga je tuga i tragedija obitelji vatrogasaca koji su od prvog dana tražili samo istinu.

- Surfajući internetom, naišao sam na dokument o “Savezničkoj žetvi”, zbrojio dva i dva i sve povezao u sasvim logičnu priču - kaže naš sugovornik, napominjući da dosad nije htio o tome javno govoriti iz više razloga.

Prvo, vjerovao je da će djelovati institucije sustava (Policijska uprava šibensko-kninska, odnosno MUP te Državno odvjetništvo) kojima se obratio i stavio im na raspolaganje kompletnu dokumentaciju još u studenome 2008. godine. Drugo, nije htio sijati paniku, svojom elaboracijom pokrenuti kakve sulude teroriste - avanturiste koji bi se mogli dati u potragu za preostalim odbačenim bombama u Jadranu, čija je cijena na crnom tržištu vrtoglava, upropastiti turističku sezonu i možebitno izazvati tragediju puno većih razmjera od one kornatske.

Naime, osim utvrđivanja istine o najvećoj hrvatskoj vatrogasnoj nesreći, Pušić je htio upozoriti Vladu i nadležna ministarstva na činjenicu da u Jadranu (moguće u moru, ali i na kopnu - priobalju i otocima) ima još deset neotkrivenih NATO-ovih bombi bačenih nakon bombardiranja Srbije, a što stoji i u Izvješću NATO pakta iz 2004. godine.

Te su eksplozivne naprave izvor potencijalne katastrofe koju je moguće spriječiti samo njihovim uklanjanjem. Pušićeva priča o kornatskoj tragediji počinje u proljeće 1999. godine, kada su SAD i NATO pokrenuli vojnu operaciju “Allied force” radi rješavanja krize na Kosovu.

U akciji je korišten hrvatski zračni prostor, a baze u sjevernoj Italiji i nosači aviona u Jadranskome moru za borbena djelovanja. I laici znaju da naoružani borbeni zrakoplovi ne mogu sletjeti u zračnu luku ili na nosač aviona ako nisu bacili sve bombe (rakete) na cilj i oslobodili se “tereta” (naoružanja).

“Teret” se odbacuje, nakon akcije, u za to predviđene zone. Tijekom ove operacije, u sjevernom Jadranu je bilo sedam zona pod zajedničkim nazivom “Jettison areas”, gdje su se odbacivale eksplozivne naprave na putu prema zračnoj bazi u Avianu, a koje nisu ispaljene na planirane ciljeve u Srbiji.

Minolovci u akciji

Nakon završetka akcije “Allied force”, NATO pokreće novu akciju pod nazivom “Allied harvest” u cijelom Jadranskom moru kako bi sakupili sve odbačeno naoružanje (bombe, rakete, spremnike goriva) kako ne bi došlo do neželjenih događaja. Trebalo je očistiti (razminirati) 1041 nautičku milju Jadrana gdje je posijana 231 naprava, pri čemu jedna raketa i jedan spremnik goriva, a ostalo su bile bombe.

Angažirana je flota minolovaca (turski, njemački, danski i talijanski brodovi) koja je pretraživala morsko dno i podizala bombe, rakete, spremnike goriva, pa čak i eksplozivne naprave zaostale iz Drugog svjetskog rata. Nisu, međutim, u prvoj akciji čišćenja pronašli 30 bombi.

Talijanska vlada nije prihvatila okolnost da joj je podmorje kontaminirano (jedna je bomba bila nedaleko od Venecije), pa je na njihovo inzistiranje NATO pokrenuo novu akciju “Allied force 2”, tijekom koje su “preorane” talijanske teritorijalne vode i tamošnjoj vladi dokazano da je njihovo more čisto od eksplozivnih sredstava. No, iz dokumenta “Operation allied harvest”, koji je na Međunarodnoj konferenciji o razminiranju od 25. do 27. kolovoza 2004. u Frederikshavnu u Danskoj prezentirao kapetan korvete, danski zapovjednik Bo Junker Albertsen, očito je da sve odbačene naprave nisu pronađene, ali i da su veći broj nalazili daleko od zona predviđenih za njihovo odbacivanje.

Nisu našli, kako se navodi u spomenutom dokumentu, deset GBU-12, četiri CBU-87, a jedan CBU-87 je fragmentiran (dakle, djelomično je pokupljen). SEnD Otok Kornat je u neposrednoj blizini zona za odbacivanje bombi i raketa (“Jettison areas”), otok su prelijetali brojni avioni odlazeći na borbene zadatke i vraćajući se u baze ili na nosače zrakoplova.

Zbog svega mislim da je na Kornat odbačena jedna ili dvije bombe CBU-87 s kumulativnim nabojem. Bačena je s minimalno tisuću metara visine, pri minimalno tisuću kilometara na sat brzine borbenog zrakoplova. S obzirom na masu bombe od stotinu kilograma i navedenu brzinu, te visinu s koje je odbačena, u trenutku udara o tvrdi kornatski kamen došlo je do razbijanja, odnosno raspadanja bombe i rasipanja eksplozivnog sadržaja po tlu. A budući da je otok praktično nenaseljen, letovi izvođeni uglavnom noću, nitko nije mogao posvjedočiti i prijaviti pad bombe ili više njih.

Od proljeća 1999. godine do tragičnog 30. kolovoza 2007. rasuti eksplozivni sadržaj bio je izložen svim mogućim atmosferskim utjecajima. I kada je kobnog 30. kolovoza izbio požar na Kornatu - uvjeren je Pušić - trinaestorica hrabrih gasitelja postala je žrtvom detoniranog rasutog eksplozivnog punjenja, po svoj prilici, bombe CBU-87.

Eksploziv je mogao biti aktiviran, kako ističe, termički, jer dovoljno visoka temperatura može detonirati svaki eksploziv, ili se dogodilo da je od visoke temperature tla na požarištu počeo pucati kamen, koji se pri tome širi i može se pomaknuti za tisućinku milimetra i aktivirati kumulativnu kuglu, na što upućuje tehnički opis CBU-87.

Ključnim dokazom da je na Kornatu došlo do eksplozije rasutog sadržaja bombe, Pušić drži satelitsku snimku otoka na dan tragedije (30. kolovoza), gdje se iznad Kornata vidi oblak pyrocumulus dimenzija najmanje četiri puta pet kilometara i visine minimalno osam kilometara.

- Kad sam vidio tu snimku, odmah sam potražio kako izgleda pyrocumulus od eksplozije CBU-87. Dobio sam sliku iz Afganistana i usporedio. Nije bilo sumnje da je oblak isti SEnD tvrdi Pušić.

Iskustvo iz Afganistana

_ Mučile su me i ozljede kornatskih vatrogasaca, jer se radilo o zastrašujućim opeklinama koje zapaljena trava ne može izazvati. Konzultirao sam američku literaturu u vezi s ozljedama od eksplozije bombe CBU-87, i u jednom vojnomedicinskom časopisu pronađem fotografiju djevojčice opečene eksplozijom te iste bombe. Sve se slagalo. I onda se nekom koincidencijom dogodi nesreća u Afganistanu, kada su NATO snage pogreškom “poklopile” francuske vojnike. Novinari su uspjeli doći do fotografija potpuno sprženih vojnika i izbio je strašan skandal u Francuskoj.

Nakon te nesreće izdaje se, u travnju 2008. godine, separat udžbeniku medicine (Blast injury), gdje su opisane unutarnje ozljede vojnika koji su izvana bili potpuno izgorjeli. Vidio sam, sve iz američke vojnomedicinske literature, iskustva iz Iraka i Afganistana, opise ozljeda od eksplozija. Čak sam predlagao policiji da patologe koji su obavljali obdukciju nad tijelima poginulih vatrogasaca upoznaju s ovim materijalima i usporede ih s obdukcijskim nalazima stradalih na Kornatu.

Eksplozija CBU-87 najviše uništava mozak i pluća, a ostavlja trag i na kostima. Ali, to nije učinjeno - kazao nam je Pušić. Na pitanje kako je moguće da eksploziju nitko nije čuo ili bar nitko nije spominjao, odnosno da nitko ne govori o bilo kakvim ostacima eksplodiranih bombi, Pušić kaže:

- Što je veća površina na koju se bomba rasula, to je buka manja. I jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić, ako se sjećate, spominjao je huk koji se čuo. Buka je bila, ali je pitanje snage i frekvencije o čemu ne želim spekulirati jer bi to bilo neozbiljno. Sve se to može izračunati. A što se tragova tiče, morate znati da je kapsula u kojoj se nalazi eksplozivno punjenje od dur-aluminija, koji je vrlo topljiv. Kad je aluminij izložen kumulativnoj eksploziji, najprije se pretvara u plazmu, zatim u plin, i tek u atmosferi ponovno u krutinu te poput čestica sitne prašine, nevidljive ljudskom oku, pada na tlo ili u more. Budući da nije poznat molekularni sastav te bombe, jer ga Amerikanci taje kako ih ne bi tkogod zaskočio njihovim vlastitim oružjem, policija ga ne može otkriti jer za to nije ni obučena ni opremljena. No, NATO-ovi stručnjaci znaju o čemu govorim.

Sjetite se, vojnici su stigli prvi

- Konačno, prvi su na Kornat nakon vijesti o požaru u kojemu ima i mrtvih, došli vojni specijalci i policija, petsto ljudi koji su pročešljali otok. S nekima od njih sam razgovarao, i svi odreda su rekli da je cijeli otok smrdio na eksploziv. Samo pogledajte fotografiju Kornata prije požara i nakon 30. kolovoza. Vidjet ćete efekt “spaljene zemlje”, kao da je, kako je to u prvom javljanju kazao Stipe Božić, bačen napalm na otok... Prema znanstvenim istraživanjima, tragovi te eksplozije ostat će na Kornatu minimalno 150 godina.

piše: davorka blažević

Acivi na 04.09.2009 20:38:16
Komentari
#31 firefighter79

na 07. Rujan 2009 14:56
Bravo Kontra, pravo razmisljanje. Svak iznosi neku svoju teoriju i misli da je bas njegova ona prava. Umirovljeni pravnik HV pretrazuje internet i donosi zakljucke. Malo poznavanja engleskog jezika i znanja surfanja internetom i odmah si strucnjak.
Ako je istina sto su prenijeli mediji onda se Josko Klaric od teorije koju je zdusno zagovarao (izljevanje goriva iz helikoptera po vatrogascima) priklonio razmisljanju da su vatrogasci nastradali od NATO bombe. To pomalo pokazuje neuvjerljivost. Ponavljam ako je istina sto su prenijeli mediji.
#32 velo

na 07. Rujan 2009 21:29
kontra mora bit kontra, da mi je samo znat koga ti braniš profesore, kome se ti dodvoravaš, bar si ti u mirovini poput Pušića pa možeš reć istinu, uvjeren sam da si i ti jedan od onih koji zna sve! Ako znaš pa izađi stim na svjetlo dana! Koga se bojiš? Nego nas obmanjuješ sa venturijevim cijevima i sličnim teorijama koje vatrogasci koji gase , a nesimuliraju na pločama i kompjuterima nećemo nikada prihvatit, bez obzira koliko bili obrazovani. Nekoliko tisuća intervencija realnije su od vatrogasne škole iz koje nijedan predavač nikad nije bio na vatrogasnoj intervenciji (ako slučajno ipak neki je, neka mi izvine) Progovori profesore pa te možda i ja jednom u životu podržim!
#33 mirko

na 07. Rujan 2009 22:04
svaka cast velo svaka ti je na mjestu. i ja se s tobom slažem.


VATRU GASI BRATA SPASI.
#34 DVD Hrzenica

na 07. Rujan 2009 23:23
A kolika je sigurnost da je tamo bila CBU 87??? Zar nije moguce da je tamo zaostala napalm, fosforna ili neka duga zapaljiva bomba???? Ova Pusiceva izjava je daleko najblize istini... Nesto ih je gadno spalilo, trava ili nehomogena plinska masa nije mogla... Moguce da ih je polijao helikopter sa gorivom... Ako je gorivo isparilo i "otislo" u zrak, onda se ni nehomogena smjesa plinova nije mogla zadrzati tamo gdje su stradali... To je samo moje misljenje...
#35 kontra

na 08. Rujan 2009 13:01
E moj Velo i Galileja su spalili kad je govorio da se zemlja okreće oko sunca, zato što nisu tad imali spoznaje o sunčevom sustavu, tako i ti tvrdiš da te nitko ne može uvjeriti u ovo ili onu teoriju, pa ti onda vjeruj u vanzemaljce ili neke druge pojave, nitko te ne mož u tom sprijećiti. Dozvoli drugim da imaju svoje mišljenje o nečem i da to prezentiraju a stvar je svakog da na osnvi svojih osobnih saznanja i iznijetih činjenica to može prihvatiti ili ne. A to zašto se ne iznese sve činjenice trebaš pitati čelnike organizacije koje si ti član. Godinu dana vućem ih za rukav da se organizira prezentacija sveg što se do sad otkrilo i o ćemu postoje materijalni dokazi, svaki put odgovor je isti, nemoj da se neko u tome nađe. Nije moguće iznijeti činjenice a da se u njima ne nađu neki ljudi koji bi mogli pritisnuti ljude u vašoj organizaciji pa se iz tih razloga ništa netreba iznijeti. Tužno je da organizacija kojoj ti pripadaš a koja se naziva krovnom organizacijom vatrogastva ne želi da se iznesu činjenice i da se o tom diskutira kako bi se jedna po jedna stvar rasčistile. Roditelji poginulih i njihova rodbina imaju pravo saznati sve činjenice koje su se dogodile ili su se trebale dogoditi a koje su imale direktan ili indirektan upliv na cijeli događaj. Nudio sam Slobodnoj dalmaciji, ali oni objave samo par redaka iz kojih se ništa ne vidi i bez činjenica, isto tako Vatrogasni vjesnik, nema šanse da se objavi bilo šta što bi nekog optužilo, i tako ti to ide nitko nije u stanju da se ukljući u bilo kakav pokušaj da se iznesu činjenice o ovom događaju. Kako struka (vatrogastvo) nije zainteresirana da se razjasni ovaj događaj pojavljuju se pojedinci kao u ovom slučaju sa svojim teorijama i kako je sve misteriozno može proći svaka teorija ali činjenice nikog ne interesiraju. Ja osobno sm spreman sve što se utvrdilo iznijeti na bilo kojem skupu ili prigodi ali nema tog organizatora koji bi to htio organizirati. Svi će te reći pa stavi to na portal, portal nije mjesto gdje bi struka trebala raspraviti o činjenicama i gdje se može s argumentima razgovarati, što je vidljivo iz svih naprijed navedenih komentara, zato neka sve činjenice i dalje ostanu u ladici možda je tako najbolje.
#36 firefighter79

na 08. Rujan 2009 15:35
Kontra postoje ljudi koji razmisljaju kao i ti, koji medju ostalom prihvacaju nauku i naucne spoznaje. Dao si dobar primjer s Galileom pa ako neki to nisu razumili njihov problem.
Treba biti gentlmen pa poslusati i one koji imaju neko drugo misljenje.
Teorijo o Kornatskoj tragediji je sada vec podosta. A sve to zbog nestrucne i neadekvatne intervencije drzavnih sluzbi (DUZS, Policija, Istrazni organi, Vojska,) zatim nesnalazjenja Vlade i Predsjednika s razmjerima tragedije u pocetku. Bitno je bilo na brzinu naci pedra, u ovom slucaju naseg kolegu Drazena Slavicu. Vlast je svojim krivim i nespretnim potezima dala zamaha raznim teorijama, pa moglo bi se reci i zavjere. Od kanistara s gorivom, helikoptera koji je, kao da je Kanader, sve isproljevao kerozinom u trenutku kad su vatrogasci bili u neposrednoj blizini vatre, fosfornog praha u helikopterima, raznih zaostalih bombi (napalm, fosforne i konacno kazetne), vanzemaljaca s NLO-ima (da, i ovakve teorije su se cule) pa do eruptivnog pozara, nehomogene smjese plinova sto je rekla struka. Nazalost do danas jos nista nije dokazano pa ljudi imaju pravo vjerovati u sve i svasta. I tesko da ce biti dokazano ako je u pitanju prirodna pojava, doduse rijetka, tj. eruptivni pozar. Ako je pak neki kiks vlasti, vojske kriv za tragediju onda ce se protokom vremena istina ipak saznati. Jednostavno puno je ljudi ukljuceno u tu tragediju i ako netko nesto zna progovorit ce. Pa u ovoj drzavi i vece tajne se nisu mogle sakriti (domovinski rat, materijali za Haski sud, gospodarski kriminal i dr.)
Za vatrogastvo je najgora stvar sto se nakon Kornatske tragedije gotovo nista nije promjenilo. Od razlicitog nivoa zapovjedanja (drzavni, zupanijski, lokalni) tj. nepostojanja jedinstvene piramide kao u vojsci ili policiji , financiranja (gradovi s JVP da, gradovi i opcine s DVD-ima ne pristupu drzavnoj financijskoj potpori), slabe opremljenosti i strucne naobrazbe vatrogasaca.
#37 velo

na 08. Rujan 2009 18:27
Jedna je stvar u kojoj se ja i moji kontra-mišljenici slažemo, a to je da svatko, pa i ja imam pravo na svoje mišljenje. Druga je stvar što neko svoje mišljenje gradi na saznanjima iz literature, a drugi na iskustvu iz 30-godišnje prakse. Profesore, sve je bolje od konstatacije da se činjenice (ako to stvarno jesu) ostave u ladici. U svojim komentarima učestalo se koristite riječima: neki, neke, neko, njima, nekog iza kojih se najvjerojatnije kriju ljudi koji imaju svoje ime i prezime. Ako vi nemate muda objaviti imena koja kriju istinu o Kornatima ili sprečavaju iznošenje činjenica o najvećoj vatrogasnoj tragediji pozivam Vas da mi ta imena pošaljete osobnom porukom pa ću ih ja objavit. Vjerujem da ste se u našoj višegodišnjoj razmjeni mišljenja uvjerili da nemam petlju na jeziku i da me nitko (pa ni ti koji se kriju iza tih vaših zamjenica) nemogu zaustaviti da kažem što mislim. Moja iskrenost i otvorenost često su me stajali određenih funkcija za kojima nikad nisam plakao, jedno mi nemogu oduzet, uvjek sam bio i ostao VATROGASAC!
P.S. Profesore ipak smatram da je Vatrogasni portal mjesto na kojem bez ustručavanja možete objaviti sve činjenice kojima raspolažete, a osobno sam siguran da na njemu ima puno vaših istomišljenika od kojih ćete dobit punu podršku, da te činjenice dopru do svih relevantnih činbenika, a puna istina do svih vatrogasaca kojima je do toga stalo!
#38 gost

na 08. Rujan 2009 21:15
@velo-svaka čast na izrečenom u prethodnom komentaru.
@kontra- Na moju žalost i uz najbolju volju ne vidim razliku između vašeg i ponašanja svih onih koji su prešućivanjem napravili od kornatske tragedije misterij. Na ovom portalu je objavljen moj post o zataškavanju i autocenzuri i vrijeme je potvrdilo ono što sam tada napisala. Zbog toga sam i odustala od javljanja ovdje na portalu. Slažem se s @velom da portal jeste mjesto gdje bi se o Kornatima trebalo raspravljati i to meritorno sa stajališta struke. I tvrdim da ste svi vi obavezni govoriti i radi roditelja ali i radi javnosti koja je izmanipulirana u ovom događaju kao i bezbroj puta do sada. Meni osobno je važna točna rekonstrukcija događaja sa svim detaljima kao što su mjesto i vrijeme događanja i sl. Pravilno rekonstruiran događaj će jasno ukazati na krivce i odgovorne.
#39 kontra

na 09. Rujan 2009 12:19
Moram odgovoriti makar smatram da nebi trebao otvarti polemiku o ovom.
Za primjer kako se onemogućava iznošenje istine o kornatskoj tragediji je semunar u Opatiji koji se održao 28. ožujka ove godine gdje sam od organizatora tražio da se posveti jedan dan samo za rasvjetljavanje te tragedije na kom bi svi pozvani mogli iznijeti svoje viđenje i uz diskusiju da se dođe do činjenica koje su bile bitne za taj događaj. Što sam dobio , jedan sat i to samo o prirodnom fenomenu, a da pritom ne širim temu izvan tog, i to zadnje izlaganje u 12 sati a ručak je u 13,30 sati već čekao. Diskusija se nije mogla razviti, a na različita mišljenja nije se moglo odgovoriti i polemizirati. Ogroman trud koji uložiš kako bi složio prezentaciju, a na kraju doživi samo jednostrano mišljenje, što nije dobro, jer nisu se izmjenila mišljenja, pa onda se dobije potpuno drugi efekt.
Smatram da nije moguće na Portalu iznijeti mišljenje, a da se ne objasni detaljno i da se ne čuju druga mišljenja i kontra teorije, jer onda to vodi u jednom smjeru, a to je nametanje svog stava što nije demokratski i ne donosi nikakve rezultate, nego ostavlja zrno sumnje, kako je sve namješteno. Da bi se sve moglo iznijeti, treba organizirati skup gdje će biti prisutni i obitelji poginulih, sudionici te intervencije, stručnjaci raznih profila, kao i ostali zainteresirani, uz iznošenje sveg što se o tom događaju zna, pa onda neka ostali prigovaraju i daju svoje protuteze. Objava teksta pod kojim bi se potpisao neki umirovljeni časnik ili netko drugo, bez ovog naprijed navedenog, nebi dala nikakve rezultate i opet bi se tražila istina.
Iza cjelokupne prezentacije mora stajati struka i neka organizacija koja stoji iza te struke, da bi sve to imalo svoju težinu i ozbiljnost, a mislim da je tu najpozvanija HVZ.
Toliko za sad pozdrav svima
#40 DVD Hrzenica

na 04. Listopad 2009 02:43
Ovaj Pušić mi se ćini kao zanimljiv lik... Sada ćitam jednu njegovu teoriju o nafti u jadranu... Imo on puno vremena za istraživanje svakakvih fenomena... Malo mi je čudno kak se on baš u sve kuži... Al ok... Ako vas zanima: http://dnevnik.hr...nafte.html
Ostavi komentar
Molimo logirajte se da ostavite komentar.
Ocjena
Samo korisnici mogu ocjeniti.

Molimo da se prijavite ili registrujete da bi ostavili Vašu ocjenu.

Još uvijek nije ocjenjeno.
PREPORUKA
PRODAJE SE


V. vozilo STEYR

.....

V. vozilo IVECO
Uvjeti objave:

UPOZORENJE
organizatorima
NATJECANJA
2021.
PRIJAVE
REZULTATI

13 KUP DVD-a
DONJE MEKUŠJE

.....
Kupovi 2021.g.
DVD-a RIBNICA

Zadnji komentari:
Kid u 11:16:00
Ne mogu, a da se ne javim i ponovim šta sam već spominjao. Pa normalno da Slavi...
dvdd u 15:43:14
Konačno jedna doba vijest.
Mariner22 u 17:44:01
Čestitke učesnicima na rezultatima, i čestitke organizatoru!!!!
sbreza10 u 00:53:29
ČESTITAM! Konačno struka na zapovijednom mjestu! To me podsjeća na osamdesete go...
umorno_oko u 17:02:55
Bravo cure! I momci, naravno!
Kid u 15:02:07
čestitke i pozdrav svim vatrogascima povodom našeg blagdana svetog Florijana (Cv...
dvdd u 18:57:44
HVALA!
dvdd u 18:39:13
svaka čast
iskreni u 06:05:56
Sretan Božić!
maska112 u 15:53:00
Jel je došao rikverc , ili več odlazi ?
ZADNJI OGLASI:
Damyearconnect u 16:44:38
U PONUDI! VISOK-
OTLAČNI MODUL ZA VATROGASNE POTREBE MOTOR BRIGGS STRATTON...
PGD ZALEC u 08:42:12
PGD Žalec prodaja gasilsko vozilo cisterna TAM 190T15 GVC 24/50. Vozilo je letn...
Acivi u 07:48:11
[size=12]DVD Pleternica prodaje [b]navalno vozilo IVECO Eurocargo 80E15[/b]...
dbonin u 15:06:26
Prodajemo VISOKOTLAČNI MODUL. Sljedeči-
h karakteristika: -
-rezervar za vodu (pla...
Acivi u 07:40:09
DVD Hrženica prodaje vatrogasni kombi: [center]-
[img]http://www.-
vatrogasni-porta...